Sidste år havde han intet ansigt: Nu er han forsidemodel

Skrevet af Lotte Sørensen

|

30/07/2014

Dagens topnyheder

I 15 år levede Richard Norris et ensomt liv. Han forlod sjældent sit værelse i forældrenes hjem. Alle spejle i huset var dækket til, og når Richard Norris undtagelsesvist forlod huset, tog han en elefanthue på. 

Han havde nemlig mistet sit ansigt i en skudulykke i 1997. Men i 2012 fik han en omfattende ansigtstransplantation, og i dag gør han ting, som han i de 15 år aldrig kunne have fundet på. For eksempel er han på forsiden af det nye nummer af det amerikanske magasin GQ.

Selv husker han ikke meget fra den skæbnesvangre dag, hvor han skød sig selv i ansigtet med et haglgevær. Hans mor, som stod kun en meter fra sin dengang 22-årige søn, forklarede politiet, at det var en ulykke, men indrømmer nu, at han i fuldskab sagde, at han ville tage sit eget liv.

Hun mærkede dele af sin søns ansigt regne ned over sig. Alt der var tilbage af ham var øjnene og blodigt kød.

Læs også: Se billederne: Richard fik livet tilbage efter ansigtstransplantation

Richard overlevede på mirakuløs vis, og kirurgen Eduardo Rodriguez lavede en slags næse af væv fra Richards arm og en lille hage af væv fra benet. Men han havde større planer: Richard skulle have et helt nyt ansigtet.

Ansigtet kom i 2012 fra 22-årige Joshua Aversano, som mistede livet, da han blev kørt ned.

I 36 timer arbejdede doktor Rodriguez og holdet af 150 læger og sygeplejerske på den farlige operation, der kun gav Richard 50 procent chance for at overleve.

Operationenen lykkedes, men døden vil lægge som en skygge over resten af hans liv. Han vil nemlig altid være afhængig af medicin, der hæmmer hans immunsystem for at forhindre, at kroppen frastøder det nye ansigt, som den ser som et fremmedobjekt. Medicinen gør selv en forkølelse meget farlig for Richard. Han må ikke køre bil, da han risikerer at få et slagtilfælde. Han må egentlig heller ikke ryge, men gør det alligevel lidt engang i mellem.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Indtil videre har kroppen forsøgt at frastøde ansigtet tre gange, men lægerne formåede at redde ham.

Richard bliver hyldet som et mirakel i medicinske kredse, men privat har han det svært. Han drikker sig fra tid til anden bevidstløs. Han kalder det selvmedicinering.

Han bor fortsat i forældrenes hjem i bjergene i Hillsville, Virginia i USA. Han har dog fået en kæreste over nettet.

Se billederne af Richard Norris herunder