Sidste overlevende fra Hiroshima-fly er død

Det sidste overlevende besætningsmedlem fra flyet Enola Gay, der kastede den første atombombe over Japan tæt på afslutningen af Anden Verdenskrig, er død i Georgia, USA.

Flere amerikanske medier rapporterer, at Theodore Van Kirk - også kendt som "Dutch" - døde mandag af naturlige årsager på plejehjemmet Park Springs i Stone Mountain.

Han blev 93 år gammel.

Theodore Van Kirk var 24 år gammel, da han som navigatør på Enola Gay var med til at smide bomben "Little Boy", som slog ned i Hiroshima 6. august 1945 og dræbte 140.000 mennesker.

Det var første gang i historien, at noget land brugte en atombombe i krig. Anden gang var tre dage senere i Nagasaki, hvor omkring 80.000 mistede livet.

15. august overgav japanerne sig, og krigen nærmede sig sin afslutning.

Theodore Van Kirk skal efter planen begraves 5. august i sin hjemby Northumberland i delstaten Pennsylvania. Ifølge CBS bliver begravelsen lukket for offentligheden.

Han har fortalt, at da han så atombomben eksplodere, ønskede han aldrig at skulle se en lignende bombe blive brugt igen.

Men omvendt har han også forsvaret brugen af bomben, som, han mente, var et bedre alternativ end at fortsætte luftangreb på de japanske hovedøer eller gennemføre en planlagt invasion i landet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip