Sierra Leone sætter Ebola-byer i karantæne

Den dødelige sygdom Ebola spreder sig fortsat i Sierra Leone, og det har nu fået landets præsident, Ernest Bai Koroma, til at indføre karantæne-områder i de byer, hvor mange indbyggere er smittet med virusset.

Samtidig forbydes alle offentlige forsamlinger, der ikke er relateret til Ebola-bekæmpelse.

- Ekstraordinære udfordringer kræver ekstraordinære foranstaltninger. Ebola-sygdommen udgør en ekstraordinær udfordring for vores nation, siger præsident Koroma ifølge AFP i en tale til nationen.

- Derfor erklærer jeg undtagelsestilstand, så vi kan tage en mere robust tilgang til Ebola-udbruddet.

Præsidenten sætter det vestafrikanske lands sikkerhedsstyrker til at iværksætte og håndhæve karantænen, som forventes at vare mellem 60 og 90 dage, før situationen revurderes.

Mandag 4. august udnævnes til "Bliv-hjemme-dag", oplyser præsidenten.

Præsident Koroma oplyser, at sundhedsmyndighederne vil iværksætte en "hus-til-hus-eftersøgning" af Ebola-smittede personer, så de kan blive sat i karantæne.

Politibetjente skal derudover stå for sikkerheden for de hjælpearbejdere, der er i landet for at behandle Ebola-smittede, og hindre yderligere smitte. Den seneste tid er en række hjælpearbejdere angiveligt blevet angrebet af flere lokale borgere.

Samtidig oplyser præsident Koroma, at han har aflyst sin planlagte tur til Washington på grund af den alvorlige sundhedssituation, Sierra Leone befinder sig i. Koroma skulle have deltaget i et topmøde mellem USA og Afrika.

I stedet rejser han til nabolandet Guinea for at deltage i et regionalt krise-topmøde om Ebola med regeringslederne fra Liberia, Guinea og Elfenbenskysten.

Siden marts er 1201 personer blevet smittet med Ebola i Sierra Leone, Liberia og Guinea. 672 af dem har ifølge sundhedsorganisationen WHO mistet livet.

Spredningen af den dødelige sygdom har fået Læger Uden Grænser til at advare mod, at Ebola-virusset er ude af kontrol.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip