Sikkerheden er skruet op til Bruxelles-lufthavns genåbning

03/04/2016 16:18

admin

Nyheder

Mest læste i dag

12 dage er gået, siden to bomber blev bragt til sprængning i Bruxelles-lufthavnen Zaventem. Søndag genåbnes lufthavnen så småt efter angrebet, hvor det første af dagens tre fly kort før klokken 14 lettede mod Faro i Portugal.

Men selv om lufthavnen genåbner, så bliver passagerernes oplevelse i lufthavnen noget anderledes end normalt. Sikkerhedsopgraderingen er så omfattende, at lufthavnen opfordrer folk til at ankomme tre timer før afgang.

Allerede når de rejsende nærmer sig lufthavnen, vil de kunne mærke, at sikkerheden er helt oppe på dupperne.

Hverken tog eller busser kører til lufthavnen, og det afsætningsområde, hvor passagerne hurtigt kan blive sat af, er også sløjfet.

Derudover bliver nummerpladerne på alle biler, der ankommer til lufthavnsområdet, skannet, ligesom der vil blive lavet stikprøver blandt bilisterne.

Både sikkerhedsundersøgelsen af passagererne og check-in kommer til at foregå i store, hvide telte der er opsat midlertidigt uden for selve lufthavnsbygningen.

For at opretholde sikkerhedsniveauet vil lufthavnens besøgende opleve, at der er indsat mere politi og mere militær i området.

Selv om lufthavnen er på den anden ende, og der stadig er langt til almindelig hverdag, så er lufthavnens chef, Arnaud Feist, optimistisk.

- Denne genstart er, selv om den kun er delvis, et tegn på håb, siger han.

Kun få hundrede passagerer kommer til at rejse fra Bruxelles søndag. Lufthavnen varsler også, at der vil gå længere tid, før den er tilbage til sin oprindelige kapacitet med 23 millioner rejsende hvert år. Det kræver nemlig, at lufthavnen genopbygges.

Mandag venter lufthavnen at arbejde på 20 procent af sin vanlige kapacitet, og der vil også blive sendt fly af sted mod New York i USA og vil 20 procent af lufthavnens kapacitet blive genoptaget, og det bliver første gang siden angrebet, at flyene forlader Europas grænser. Der vil blandt andet gå fly til New York og Cameroun.

Flere fly har siden terrorangrebet fandt sted 22. marts været omdirigeret til mindre belgiske lufthavne eller flyttet passagerer til fly til nærliggende storbyer som Paris og Amsterdam. Det sidste er den løsning, skandinaviske SAS har valgt.

/ritzau/AFP