Sikkerhedsekspert: Gidslernes ro kan blive afgørende

Det er vigtigt, at gidslerne i Sydney sørger for at holde hovedet koldt og ikke bliver stressede. Det siger Rezwan Ali, der er security risk manager ved Falck Global Assistance i København, hvor han rådgiver danske virksomheder i udlandet om sikkerhed.

- Folk, der er stressede, lever i øjeblikket og tænker ikke på de næste timer. Og det overlever man altså ikke en gidseltagning ved, siger han til Ritzau.

- Man overlever en gidseltagning ved at lave en strategi fremad. Der gør man ved at få styr på sin stress, og på dem man er tilbageholdt med.

Rezwan Alis erfaring med gidseltagninger er, at gidslernes frygt for ikke at overleve, kan blive farlig.

- Den frygt kan tage så meget over, at man kan føle trang til at flygte eller kæmpe. Når trangen til det kommer, gør det det legitimt for gidseltageren at reagere på det.

Der er kun en gidseltager i caféen i Sydney, og det betyder, at simple menneskelige behov såsom søvn gør, at gidseltageren har en naturlig grænse for, hvor lang tid han kan blive ved.

- På et eller andet tidspunkt bliver han så påvirket af stress, at det begynder at blive farligt. Det er vigtigt, at man påvirker den grænse positivt. At gidseltageren føler, at der er en udvikling i forhold til formålet, siger Rezwan Ali.

Tidligere mandag lykkedes det fem gidsler at undslippe caféen. Det er uvist, hvorvidt de blev frigivet eller flygtede. Hvis de er flygtet, kan det have gjort livet værre for de tilbageværende gidsler.

- Generel set kan man se, at der kommer repressalier på de gidsler, der sidder tilbage. Det kan være, at de forbedringer, man har opnået - noget at drikke, noget at spise, noget at sidde på, bliver taget fra en, og der kommer mere kontrol, siger han.

Rezwan Ali påpeger, at gidslers flugt kan besværliggøre forhandlinger mellem politiet og gidseltager, fordi gidseltageren føler, han mister kontrollen med situationen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip