Sikkerhedsvagter ydmygede asylansøgere i tysk center

Tysk politi efterforsker mandag anklager mod seks sikkerhedsvagter, der er beskyldt for at overfalde og ydmyge asylansøgere i et flygtningecenter i byen Burbach, der ligger 100 kilometer sydøst for storbyen Köln.

Politiet afhører blandt andre hundredvis af flygtninge, efter at chokerende videooptagelser og billeder dokumenterer misbrug - herunder et billede af en vagt, der med sin støvle tvinger en algerisk mand i håndjern til jorden.

Eftersøgningen blev sat i gang, siger politiet, efter at en journalist fredag lod politiet se en videooptagelse, hvorpå sikkerhedsvagter truer en ældre mand til at ligge på en madras, der er dækket af opkast.

- Det er billeder som dem, vi har set fra Guantanamo, siger den lokale politichef Frank Richter med henvisning til den kontroversielle amerikanske fangelejr på Cuba.

Forbundskansler Angela Merkels talsmand understreger, at hvis efterforskningen bekræfter misbrug og ydmygelser, så vil det få alvorlige konsekvenser.

- Vi er et humant land. I Tyskland er personers værdighed respekteret, og det må også gælde i asylcentre og flygtningelejre, siger talsmand Steffen Seibert.

De lokale myndigheder siger, at man har opsagt samarbejdet med sikkerhedsfirmaet Sky, hvor de mistænkte er ansat. Samtidig er politiet i gang med at afhøre i omegnen af 700 personer, der lever i centret i Burbach.

- Det er forfærdeligt at forestille sig, at personer, der allerede har lidt overlast fra vold i andre lande, og som kommer her for at få beskyttelse, udsættes for sådan en situation, siger chefanklageren fra den nærliggende by Siegen, Johannes Daheim.

Tyskland har i to år været Europas største destination for asylansøgere, særligt fra Syrien og Irak.

Sidste år steg antallet af asylansøgere med 64 procent til flere end 127.000 ifølge tal fra den tyske regering. Det svarer til 29 procent af alle asylansøgere i EU.

I år venter Tyskland at modtage 200.000 flygtninge.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip