Siumut forhandler om at danne ny regering med partierne

Der har været møder hele mandag i Grønland for at få dannet ny regering efter lørdagens valg. Partiet Siumut, der var valgets vinder, holder nu møde med hovedbestyrelse for at planlægge de næste skridt. Indtil videre holder forhandlingslederen kortene tæt til kroppen.

- Jeg kan ikke sige noget endnu. Jeg skal først mødes med hovedbestyrelsen og de nye landstingsmedlemmer for at drøfte de indledende møder, jeg har haft med partiformændene, inden vi tager stilling til de næste møder, lød det fra Siumuts leder Kim Kielsen ifølge avisen Sermitsiaq i Nuuk.

Kim Kielsen indledte mandag morgen lokal tid forhandlingerne om en koalitionsregering med det næststørste parti i landstinget Inuit Ataqatigiit, IA.

- Det gik godt. Det var ikke en forhandling, vi havde. Vi drak kaffe sammen, og længere er den ikke, sagde IA's leder Sara Olsvig efter mødet, skriver avisen.

Og hvad deres timelange samtale gik ud på, ville hun ikke uddybe. Men hun kunne sige så meget, at de er blevet enige om at mødes igen. Hvornår det vil blive, er op til Siumut. Sara Olsvig lægger dog vægt på, at IA er åbne for at indgå et samarbejde, og at det også gjaldt for de andre partier.

Næste parti til forhandling var Demokraterne. Partiets leder Andreas Uldum ville dog ikke overfor Sermitsiaq ind på, hvad der blev diskuteret på mødet.

- Jeg regner også med at holde møde med de andre partier, vi holder alle mulighederne åbne. Men jeg håber på, at ønsket om det brede samarbejde kan indgås som lovet under valgkampen, siger han til avisen.

Også den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, der i begyndelsen af året forlod Siumut og dannede Partii Naleraq, har været til møde mandag.

- Vi har kun vejret stemningen overfor hinanden og fremlagt vores holdninger og mærkesager. Det var ikke en forhandling som sådan. Nu skal vi tilbage til vores hovedbestyrelser og tale om de ting, vi har drøftet, siger Hans Enoksen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip