Sjælden sygdom: Emil sover 14 dage i træk

Elo Christoffersen

11 år siden

|

09/04/2013

Dagens topnyheder

18-årige Emil Nørgaard fra Skive sover 14 dage i træk. I de efterfølgende 14 dage har han et relativt normalt søvnmønster og derefter sover han igen i 14 dage.

Han lider af den sjældne sygdom Kleine-Levin. Sygdommen giver Emil anfald, der gør at han sover 14 dage i træk. Og der er ikke megen hjælp at hente fra lægerne på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Sygehus.

- Der er ganske enkelt for få patienter til at kunne lave kvalificeret forskning, fortæller professor Poul Jennum til DR P1 Feature.

I Danmark er der i følge professoren højest 50 diagnosticerede tilfælde af sygdommen Kleine-Levin.

Sygdommen er et problem – både for Emil og hans familie. Emils mor, Lise Nørgaard aner ikke, hvordan hendes søn skal gennemføre en gymnasium uddannelse med den sygdom.

Kleine-Levin rammer teenagere - typisk i den sene del af puberteten. Et af de typiske symptomer er ifølge professor Poul Jennum, at patienterne nedregulerer deres vågenhed og derved får en zombie- og søvnlignende tilstand. De er derfor ikke i stand til at gennemføre en normal hverdag hvilket resulterer i, at de ofte isolerer sig på værelset i mørke.

Desuden får nogle patienter psykiske udsving. Det giver sig udslag i irritabelhed og vrede. Anfaldene kan vare fra få dage til flere uger. Sygdommen forsvinder som regel i starten af 20’erne.

Emil og hans familie tager en dag af gangen og forsøger at leve livet uden at tænke over, hvornår den næste periode indtræffer.