Sjældent topmøde: Nordkorea og Sydkorea taler sammen

De stridende naboer på den koreanske halvø sidder onsdag over for hinanden i et sjældent topmøde på regeringsniveau ved den bevogtede grænse mellem nord og syd.

Mødet var blevet planladt usædvanligt hurtigt, efter at Nordkorea foreslog det i sidste uge i det seneste eksempel på blandede signaler fra Pyongyang, der både har rakt en hånd ud til Sydkorea, men samtidig pludselig afviste en amerikansk udsending.

Nordkoreas regering er vred over, at Sydkorea og USA er på vej til at holde fælles militærøvelser senere på måneden. Det ventes, at Nordkorea på mødet vil kræve, at øvelserne bliver aflyst.

Onsdagens møde har ingen fast dagsorden, men ville dække en række emner, lyder det. Blandt andet en planlagt genforening, hvor familiemedlemmer, der blev skilt ad under Koreakrigen, får lov til at mødes.

De to lande har færdiggjort onsdagens første samtaler, men der er ikke sluppet noget ud om, hvad der blev talt om bag de lukkede døre i byen Panmunjom på den nordkoreanske side af grænsen.

Efter frokost skal repræsentanterne for landene mødes igen - denne gang syd for grænsen.

Delegationen fra Sydkorea bliver ledt af toprådgiveren fra landets nationale sikkerhedsråd, Kim Kyou-Hyun, der ifølge AFP siger, at Seouls fokus er at sikre, at genforeningen kommer til at ske som planlagt.

Kim Kyou-Hyun tilføjer, at han går til samtalerne med en "åben attitude for at afsøge muligheden for at åbne et nyt kapitel på den koreanske halvø".

Officielt er der fortsat ikke indgået en fredsaftale efter Koreakrigen, der kostede omkring tre millioner mennesker livet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip