Sjælland får sin første nationalpark

Sjælland får sin første og Danmark sin fjerde nationalpark, efter at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og forligskredsen bag nationalparkloven fredag blev enige om at give grønt lys til "Nationalpark Skjoldungernes Land".

Parken indvies i slutningen af marts.

Blåstemplingen af fjordlandskabet ved Roskilde Fjord med holme, øer, dale og Sjællands næststørste skovområde ved Bidstrup bakkes dermed op af samtlige partier i Folketingets minus Enhedslisten.

Nationalpark Skjoldungernes Land rummer ifølge miljøministeren alt, hvad man kan ønske sig af en nationalpark.

- Der er fjordlandskaber, som er et mekka for de mange fugle – ikke mindst havørne. Der er de store østdanske løvskove, de fredede herregårdslandskaber og ikke mindst de mange kulturelementer som Roskilde Domkirke, som i forvejen er på UNESCOs Verdensarvsliste.

- Det er intet mindre end en perfekt kombination af natur, landskab og kultur, vi finder her. Og alt sammen sker med en lokal opbakning, støtte og energi, jeg sjældent har set mage til, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Ifølge ministerens forslag skal nationalparken søge at udnytte sin status til at promovere turistattraktioner, friluftsmuligheder og produkter fra fødevareproducenter, kunstnere og andre erhvervsdrivende i lokalområdet, uden at det belaster naturen.

Danmark har i forvejen nationalparker i Thy, Mols Bjerge og Vadehavet.

Naturstyrelsen behandler i øjeblikket en ansøgning fra fem nordsjællandske kommuner om at etablere en nationalpark i Nordsjælland. Men den er langt mere kontroversiel og har fået grønne organisationer op i det røde felt.

De mener ikke, at forslaget lever op til intentionerne i nationalparkloven om at skabe store sammenhængende naturområder til gavn for truede arter.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip