Sjursen: Udsatte unge står i skyggen reformernes spareiver

06/05/2015 10:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det er de senere år gået hurtigt med at gennemføre en lang række reformer, der skal effektivisere blandt andet kontanthjælpssystemet, førtidspensioner og uddannelsesområdet.

Men i skyggen af reformerne står en gruppe unge danskere, der ikke kan følge med i tempoet og derfor bliver marginaliseret. Det advarer Rådet for Socialt Udsatte om i forbindelse med sin årsrapport.

- De gode intentioner, som der har været i både kontanthjælps- og førtidspensionsreformerne, er politisk blevet overskygget af, at man kun har leveret den del af varen, hvor der har været økonomiske gevinster ved at gennemføre reformerne, siger formand for rådet Jann Sjursen til Ritzau.

Han hæfter sig ved, at reformerne i det hele taget har været drevet af at skulle spare penge, men det har fået store sociale konsekvenser for mange, lyder kritikken.

- Vi kan se, at der bliver flere unge hjemløse, antallet af unge med et misbrug af stoffer eller alkohol er stigende, og andelen af unge, der får en ungdomsuddannelse, går også den forkerte retning, selv om der er et meget stort politisk pres for det modsatte, siger Jann Sjursen.

Rådet for Socialt Udsatte foreslår, at kommunerne forpligtes til at lave en strategi for inklusion af socialt udsatte unge, ligesom rådet opfordrer til, at regeringen nedsætter en kommission, som skal se på de negative sociale konsekvenser for gruppen og komme med forslag til at modvirke dem.

- De indsatser, som der bliver lavet i dag, når selvfølgelig nogle unge, men vi har også brug for at tænke nyt på området og ikke mindst tænke dem ind i en sammenhæng, så de ikke fremstår så fragmenteret, som det er tilfældet i dag.

Socialminister Manu Sareen (R) mener, at det ikke hjælpe unge at lave "flere kommissioner og lange rapporter" for at afhjælpe problemet.

Men Jann Sjursen afviser, at man sylter unge udsatte endnu mere ved at nedsætte en kommission på området.

- Nej, bestemt ikke. Det ene udelukker ikke det andet. Der skal ske noget nu, men der skal også tilvejebringes et bedre videngrundlag for at kunne handle fremadrettet, siger han.

/ritzau/