Skælv på 5,3 øger frygt for islandsk vulkanudbrud

Talsmænd for Islands Meteorologiske Kontor oplyser, at alarmniveauet for et vulkanudbrud er blevet sænket fra rød til orange.

Beslutningen blev truffet, efter at geofysikere fra kontoret tidligere havde meldt om to vulkanudbrud under landets største vulkan, Bardarbunga, som i adskillige dage har været tæt på et udbrud.

- Jordskælvene blev målt til styrke 5,3 og 5,1. Der er tale om den kraftigste seismiske aktivitet hidtil i den seneste uge, og det betyder, at et udbrud er nært forestående eller er i gang.

Det betyder, at et betydeligt udslip af aske i atmosfæren er sandsynlig, sagde geofysiker Gunnar Gudmundsson på Islands meteorologiske institut tidligere søndag.

Men fareniveauet er nu sænket.

Gudmundsson sagde, at der hele tiden har været usikkerhed om, hvorvidt et mere omfattende vulkanudbrud ville ske, ligesom der også hersker usikkerhed om, hvorvidt magma vil komme til overfladen, ved et udbrud.

Magma er den flydende bjergmasse, der bliver til lava, når det når overfladen. I den seneste uge har der været tusindvis af små jordskælv, som har sendt rystelser igennem vulkanen, der ligger under Vatnajökull-gletsjeren. Det kraftigste skælv lørdag havde en styrke på 4,5.

Et større vulkanudbrud kan få store konsekvenser for flytrafikken, sådan som det skete tilbage i 2010. Da gik vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull i udbrud og sendte vulkanaske til vejrs.

Det betød, at flytrafikken blev voldsomt forstyrret i flere uger i Europa og på ruterne over Atlanterhavet til USA.

/ritzau/dpa