Skaklegende opfordrer til protester mod vinter-OL i Sotji

Skaklegenden Garry Kasparov opfordrer til protester mod vinter-OL i Sotji, som han mener kun fremmer diktaturets sag.

- De, som deltager i denne begivenhed, og navnligt i åbningsceremonien, fremmer diktaturets sag, siger han.

- Det, at han deltager i denne begivenhed, specielt åbningsceremonien, giver diktatoren et løft, for han ønsker frem for at alt at være i offentlighedens søgelys, siger den 50-årige Kasparov.

Den tidligere skakverdensmester har markeret sig som en nådesløs kritiker af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Nu kritiserer han Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for ikke at have taget klart stilling til den politiske ledelse i Rusland.

- Vi er vidner til en olympiade, som udnyttes skamløst til at fremme diktaturet, siger Kasparov.

Vinter-OL åbner den 7. februar. De er mange steder bekymring for sikkerheden og trusler om boykot efter internationale fordømmelser af Ruslands nye omstridte lov mod "propaganda" for homoseksualitet.

Kasparov blev engang anset for at være den bedste skakspiller nogensinde.

Over 30.000 politifolk og soldater fra indenrigsministeriet i Moskva er sat ind for at sikre vinter-OL.

Den siddende leder af IOC, Thomas Bach, siger, at atleter kan fremsætte politiske erklæringer ved vinter-OL under pressekonferencer, hvis de ønsker det.

Kasparovs opfordringer er i tråd med opfordringer fra Amnesty International, som siger, at IOC's tavshed i forhold til den russiske undertrykkelse af ytringsfrihed og fundamentale rettigheder er en hån mod den olympiske bevægelses charter.

Kasparov, der blev født i Baku i Aserbajdsjan bor i dag uden for Rusland, da han frygter for at blive fængslet på grund af sin kritik af systemet.

Han gjort et halvhjertet forsøg på at stille op til præsidentvalget i Rusland i 2007, men han har siden udelukket, at han vil stille op ved et præsidentvalg igen.

- I Putins Rusland er der ingen, der kæmper for at vinde et valg, men kæmper for at få lov til at holde et valg, siger han.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip