Skandaleramt storbank har stadig ikke styr på kontrollen

Den internationale storbank HSBC er langt fra i mål, når det kommer til at rydde op efter den enorme skandale om hvidvaskning af penge, der ramte banken i 2012. Det fremgår af bankens regnskab ifølge Ritzau Finans.

Sløseri med bankens kontrolsystemer betød, at terrorister og narkohandlere vaskede milliarder af kroner hvide hos HSBC.

Eksempelvis havde det berygtede mexicanske narkokartel Sinaloa og det colombianske ditto Norte del Valle tilsammen hvidvasket næsten 900 millioner dollar takket være HSBC, skrev Reuters.

Dertil kom brud på USA's sanktioner mod lande som Iran, Libyen og Sudan.

Sagen resulterede i en aftale om udskudt retsforfølgelse og en klækkelig betaling på 1,9 milliarder dollar, omtrent 11 milliarder kroner efter datidens valutakurser.

Aftalen afhænger af, at HSBC implementerer et system mod finansiel kriminalitet over en femårig periode og lader en tilsynsførende holde øje med banken.

Fire år senere er status, at bankens tilsynsførende ikke kan godkende den hidtidige indsats på grund af problemer med implementering af systemet.

- Han udtrykte betydelige bekymringer for tempoet i udviklingen, tilfælde af mulig finansiel kriminalitet og fejl og mangler i kontroller og systemer, skriver HSBC i en redegørelse om den tilsynsførendes årlige rapport.

Konklusionen i rapporten er, at det endnu er uvist, om HSBC er på rette vej til at kunne opfylde aftalen.

HSBC skriver i rapporten, at det i sidste ende er op til det amerikanske justitsministerium at afgøre, hvorvidt aftalen er opfyldt.

Hvis ministeriet ikke mener, at HSBC har levet op til aftalen, kan det i værste fald betyde finansielle tab, tab af banklicenser eller restriktioner på bankens clearing af dollartransaktioner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip