Skat vil holde bedre øje med små multinationale firmaer

Fremover vil også de mindre multinationale selskaber, som handler med sig selv på tværs af landegrænser, blive omfattet af Skats kontrol.

Det siger direktøren for Indsats i Skat, Erling Andersen, efter Statsrevisorerne har udtalt kritik af, at Skat har ladet to ud af tre multinationale selskaber med intern handel over grænserne slippe helt uden om kontrol.

- Jeg hæfter mig ved, at Statsrevisorerne kvitterer for, at vi gør en god og solid indsats på det her område. Men jeg noterer mig også, at vi burde have haft mere øje for de selskaber med de mindste transfer pricing-transaktioner ved vores risikoudvælgelse, siger Erling Andersen.

Statsrevisorerne finder dele af Skats indsats på området for "ikke tilfredsstillende".

Mens det er positivt, at Skat har sat effektivt ind over for de største selskaber, så har det samtidig betydet, at selskaber med mindre transfer pricing-transaktioner stort set har kunnet undgå kontrol, lyder det fra Statsrevisorerne.

Skattemyndighederne skal sikre, at virksomheder opgør værdien af deres interne handler på tværs af landegrænser - transfer pricing - efter et armslængde princip.

Det skal sikre, at virksomhederne ikke benytter interne handler til at flytte indkomst fra et land til et andet for at slippe billigere i skat.

Ifølge Skat har man tidligere skelnet mellem selskaber med handler på over ti millioner kroner og mindre selskaber med handler på under 10 millioner, og ifølge Statsrevisorerne er gruppen af mindre selskaber altså stort set sluppet for kontrol.

- Jo større transaktioner vi taler om, jo større mulighed er der også for at diskutere værdiansættelser og at flytte beløb mellem forskellige skattesatser. Jo mindre transaktionen er, desto mindre interessant er det aspekt, siger Erling Andersen om Skats prioritering.

- Men det er selvfølgelig klart, at når vi laver kontroller, og når vi lægger retningslinjer og er i dialog med virksomhederne om det her, så har det jo også en præventiv effekt, tilføjer han.

Skat tog allerede initiativ til en mere samlet indsats på området sidste år, siger Erling Andersen, og Statsrevisorerne konstaterer da også, at det er tilfredsstillende, at Skats kontrolindsats fremover vil omfatte alle selskaberne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip