Skateboards sender igen børn på skadestuen

Waveboards, streetboards, longboards og pennyboards. De forskellige former for skateboards er igen kommet på mode, og det kan ses på landets skadestuer.

I 2013 er antallet af skader hos 10-14-årige børn steget til over det dobbelte i forhold til 2012.

På Odense Universitetshospital blev der i 2013 registret 180 skateboard-relaterede ulykker. Det svarer til flere end 3.500 på landsplan. Til sammenligning blev der kun registreret 84 ulykker i 2012.

Ifølge overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, så er det hovedsageligt to slags ulykker, som de ser.

- Der er dem, som falder og tager fra med hånden. Enten får man smerter i hånden, ellers brækker man underarmen eller håndleddet. Der er også dem, som falder og rammer med hovedet, forklarer han.

Tallene fra Odense Universitetshospital viser, at hver tredje ulykke er et knoglebrud, og at det oftest går ud over underarmen.

Jens Lauritsen mener, at det er ærgerligt, at man ser en stigning i antallet af ulykker, når de kan undgås med lette tiltag.

- Selve forebyggelsen er jo let. Man skal bare tage hjelm og knæ-, albue- og håndledsbeskyttere på. Der er selvfølgelig ulykker, man ikke kan beskytte sig imod, men langt de fleste ulykker kan undgås med sikkerhedsudstyr, siger han.

Han bakkes op af Børneulykkesfondens leder, Henriette Madsen, som dog ikke mener, at man skal være bange for at sende sine børn ud på skateboards.

- Skateboarding er motion og motorisk stimulerende. Det er sundt for barnet. Derfor bør man i stedet tænke over, hvordan man kan undgå de alvorlige skader, hvis noget skulle gå galt. Og i dette tilfælde handler det altså om at have det rigtige sikkerhedsudstyr på, siger hun.

Ifølge overlægen er det ikke første gang, man ser stigninger i skader, når børnene får en ny hobby.

- Hver gang, der kommer en ny dille, så er der et antal børn, der skal igennem slemme ulykker, før andre går ud og køber sikkerhedsudstyr. Når dillen så dør, så lægger man sikkerhedsudstyret væk, og glemmer det måske, når der kommer en ny dille, siger Jens Lauritsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip