Skats millionhonorarer til advokater skal undersøges

Efter en årrække med voksende udgifter til statens faste advokat, Kammeradvokaten, vil skatteminister Morten Østergaard (R) have undersøgt Skatteministeriets og Skats advokatforbrug, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Ifølge flere organisationer allierer Skat sig i stigende grad med Kammeradvokaten over for skatteborgere, længe inden der overhovedet er en retssag i sigte, og det kan være et problem.

Dels kan det komplicere forhandlinger med Skat i sager, hvor der er tvivl om beløbsstørrelser.

Dels kan der være et retssikkerhedsmæssigt spørgsmål i, at Kammeradvokaten træder ind og procederer sager på vegne af Skat, allerede når sagen kommer i Landsskatteretten, der er et administrativt klageorgan.

- Skat er en offentlig myndighed, som er forpligtet til at oplyse sagen og nå frem til den objektive sandhed, og den rolle er en anden end den, som en typisk advokat har, siger Poul Bostrup, formand for Advokatrådets skatteudvalg, og fortsætter:

- Advokaten er en partsrepræsentant, som ønsker det bedst mulige resultat for sin klient.

I revisorernes brancheorganisation Danske Revisorer - FSR påpeger skatteudvalgsformand John Bygholm, at Kammeradvokaten kan have en økonomisk interesse i at forpurre forlig, fordi advokaten efterfølgende kan føre retssagen på vegne af skattevæsnet.

Skatteminister Morten Østergaard siger, at han gerne vil diskutere Skats og ministeriets brug af Kammeradvokaten, men det skal ske på et oplyst grundlag, og derfor har han bedt Skat om at lave en analyse, der kortlægger forbruget.

Skatteministeriet er den suverænt største kunde hos Kammeradvokaten, og ministeriet (herunder Skat) købte sidste år rådgivning af det private advokatfirma for 107 millioner kroner.

Dermed faldt udgifterne i forhold til året før, men niveauet er stadig over 60 procent højere end i 2008.

Analysen skal ligge færdig efter sommerferien. Kammeradvokaten har ingen kommentarer, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip