Skatteadvokater: Pas på med anonyme tip

Skrevet af admin

12/01/2015

Mest læste i dag

Først var den på vej, så blev den droppet, og nu er den så på vej igen.

Danskerne kan i fremtiden bruge en digital tjeneste på Skats hjemmeside til anonymt at indberette mistanke om snyd med skatter og afgifter.

Men myndighederne skal gå varsomt til de anonyme henvendelser, mener formanden for brancheforeningen Danmarks Skatteadvokater, Christian Bachmann.

- Skat skal generelt være forsigtige med at anvende anonyme tips, da angivernes motivation ikke altid er at finde frem til sandheden, skriver han til Ritzau.

Sidste år var halvdelen af de 8134 henvendelser, som Skat modtog, anonyme i form af breve eller telefonopkald uden afsender.

Fremover kan anmeldelser altså også foretages digitalt, uden at myndigheden kan se, hvem der står bag.

Og tip uden afsender kan være nødvendige for myndighederne, erkender skatteadvokaternes formand.

- Anonyme henvendelser kommer man ikke udenom, konstaterer Christian Bachmann i sit svar til Ritzau.

Skatteminister Benny Engelbrecht understreger over for Politiken, at tjenesten ikke er en opfordring til at anmelde anonymt.

- Det handler om, at vi finder en balance, hvor vi på den ene side lader være med at opfordre folk til at anmelde hinanden. Og på den anden side tager det dybt alvorligt, når borgerne mener, at statskassen - og dermed fællesskabet - bliver snydt, siger han til avisen.

I blå blok er man dog alt andet end tilfreds med beslutningen.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er en tjeneste som den her en indirekte opfordring til at belure og mistænkeliggøre hinanden i et nabolag, og det vil uundgåeligt få negative konsekvenser for sammenholdet rundt omkring i landet, erklærer Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, i en pressemeddelelse.

/ritzau/