Skatteminister stopper skattehul om aktier

Danskere kan ikke længere snige sig udenom skatten, når de giver eller arver aktier.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har sløjfet den formueskattekurs, som bruges til vurdere aktiers værdi. Det skal lukke et skattehul, forklarer ministeren i en skridtlig kommentar.

Med formueskattekursen har danskere kunnet slippe for skat af aktiegevinster eller betalt mindre skat, fordi aktierne er sat til en lavere værdi, end de er værd.

- Helt almindelige danskere vil nok have svært ved at forstå, hvis store aktieindtægter beskattes meget lavt, bare fordi man ved en skrivebordsøvelse har mulighed for at gøre værdien mindre, siger Benny Engelbrecht.

Skat har peget på et skattehul i formueskatte-kursen. Med reglerne kan man helt slippe for dansk skat af aktiegevinster, når aktier overdrages til børn i udlandet.

Desuden fastslog Skatterådet i januar 2015, at aktionærer næsten altid må bruge formueskatte-kursen, når de ansætter værdien på unoterede aktier. Det gælder, selv om formueskattekursen ligger langt fra aktiernes reelle værdi.

Dermed slipper store værdier for skat. Det gælder især aktier i selskaber med immaterielle aktiver som goodwill.

- Det her handler grundlæggende om fairness og om at lukke et decideret skattehul. Det sørger vi nu for. Gaver og arv skal beskattes til den værdi, de rent faktisk er værd. Det gælder også aktier, siger Benny Engelbrecht.

I en skattesag var formueskatte-kursen cirka 10 procent af handelsværdien. Derfor slap skatteyderen 220 millioner kroner billigere i skat, end hvis aktierne blev vurderet efter handelsværdien. Da nogle aktier gik til et barn i udlandet, gik Danmark glip af skatten.

I en anden skattesag lå formueskatte-kursen på én promille af selskabets indre værdi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip