Skatteministeren satser på folkepension og ATP

Folkepensionen og ATP skal fortsat udgøre grundlaget i det danske pensionssystem, som regeringen vil undersøge.

Det siger skatteminister Morten Østergaard (R) til et forslag fra den borgerlige liberale tænketank, Cepos. Tænketanken vil indføre en obligatorisk pension for danskere på sociale overførsler og lønmodtagere uden pension.

For mange af dem svarer det sig ikke at spare op, da de mister tillæg til folkepensionen, ældrechecken eller andre gevinster for lavtlønnede, konkluderer Cepos.

- Folkepensionen og ATP må også være fundamentet i fremtidens pensionssystem. Vi har en problemstilling ved visse gruppers incitament og belønning ved at spare op til deres alderdom. Det overvejer vi, hvordan vi skal adressere, siger Morten Østergaard.

- Vi skal sørge for, at der en en klar tilskyndelse til at spare op. Men vi har en helt klar ambition om, at vi fortsat vil tage hånd om vore dårligt stillede ældre medborgere. Det handler om at finde den rette balance.

Skatteministeren vil granske pensioner efter opfordring fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Rasmussen, økonomiprofessor Nina Smith og direktør i ATP, Carsten Stendevad.

Morten Østergaard vil ikke oplyse, hvordan regeringen vil undersøge pensioner. Om det for eksempel skal ske med en kommission.

Danskerne har siden 1987 sparet op i arbejdsmarkedspensioner. Velstående danskere har kapitalpensioner, som nu afskaffes, ratepensioner og livsvarige livrenter. Det danske system er kompliceret, men relativt robust, mener Morten Østergaard.

- Man skal ikke gøre problemet værre, end det er. Danskerne sparer i stort omfang op. Blandt ældre bliver der et stadig større rådighedsbeløb, siger skatteministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip