Skichef: Øget sikkerhed reddede styrtløbere i Kitzbühel

Weekendens lange række af dramatiske skiuheld i World Cup-løbene i Kitzbühel er ikke udtryk for, at skisporten går på kompromis med udøvernes sikkerhed.

Tværtimod kan man i striben af knæskader og blå mærker finde tegn på, at sporten er blevet mere sikker end tidligere, mener Kenneth Bøggild, der er administrationschef og daglig leder i Danmarks Skiforbund.

Han peger på, at nordmanden Aksel Lund Svindal eksempelvis slap med et ødelagt korsbånd i det ene knæ efter sin halve saltomortale i topfart. Tidligere ville konsekvensen formentlig have været langt værre.

- I sådan nogle situationer blev folk i gamle dage slået ihjel, for dengang ville man bare være røget igennem sikkerhedsnettet. Lørdag tog de to første net farten af Svindal i løbet af fire-fem meter, inden han blev fanget i det tredje.

- Derfor kom han ikke mere til skade, end han gjorde, siger Kenneth Bøggild.

Han slår fast, at løbernes sikkerhed har haft topprioritet på de senere års konferencer i Den Internationale Skiunion (FIS), der også har været under pres fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC)

- Det er virkelig dårlige overskrifter, når nogen bliver slået ihjel. Tag OL i Vancouver i 2010, hvor en georgisk deltager blev dræbt under træningen i bobslæde. Det er det eneste, man husker fra den konkurrence, siger Kenneth Bøggild.

Samtidig skal sporten dog passe på med at blive for "pæn". Skisport - og især styrtløb - er en disciplin, der lever af spændingen og det sus i maven, publikum får, når fartkongerne kaster sig ned ad de stejle skråninger.

- Det skal stadig være en seervenlig idræt, så vi kan sælge vores tv-rettigheder. Derfor laver man også tekniske udfordringer, så løberne kommer ud i deres yderpositioner.

- Banerne sættes på en helt anden måde end tidligere, og risikomomentet er stadig til stede. Ryger du rundt med 140 kilometer i timen og rammer noget, så er det jo noget rod. Det kan man ikke gøre noget ved, konstaterer Kenneth Bøggild.

Aksel Lund Svindal var weekendens mest prominente offer på den stejle "Streif"-pist på Hahnenkamm i Kitzbühel, men langt fra den eneste.

Umiddelbart forinden var de to østrigere Georg Streitberger og Hannes Reichelt blev fløjet til hospitalet med helikopter efter vilde styrt. Allerede i dagene forinden var flere løbere kommet til skade under træningen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip