Skidt nyt: Der er plastik i dit bordsalt

Plastforurening handler ikke kun om sæler kvalt i fiskegarn og albatrosser med maver fulde af flaskelåg og lightere: Store stykker plastik i havet bliver med tiden nedbrudt til små, usynlige partikler. 

Andre kilder som spildevand fra blandt andet tøjvask bidrager med endnu flere plastikfibre, som spreder sig i alle verdens have.

Mikroplastikken indgår i økosystemet og findes i dag i de mindste tanglopper og de største hvaler. Der er for længst konstateret mikroplastik i en lang række biologiske fødevarer, ikke kun fisk men også honning og øl.

Læs også: Gigantisk giftsvineri truer vores drikkevand

Helt sikkert i dansk havsalt
Nu har et hold forskere fra East China Normal University for første gang påvist, at der også er mikroplastik i ikke-biologiske fødevarer som bordsalt.

Forskerne indkøbte 15 forskellige slags bordsalt i kinesiske supermarkeder. Havsaltet bonnede ud med op til 681 bittesmå usynlige partikler mikroplastik i ét kilo. Fundene beskriver de i det videnskabelige tidsskrift Environmental Science & Technology.

- Tallet er tårnhøjt og udtryk for en massiv plastforurening af havet, og det er problematisk. Vi ved for eksempel meget lidt om, hvordan miljøgiftene og de hormonforstyrrende stoffer i og på mikroplastikken påvirker økosystemet, siger Thomas Kirk Sørensen fra DTU Aqua til Dagens.dk.

Marinbiologen har selv skåret 45 sild og hvilling fra Storebælt op og fundet blå-røde plastikstykker, typisk fibre på 1-4 millimeter, i en tredjedel af fiskene.

- I Danmark vil du helt sikkert kunne finde mikroplastik i havsalt, men ikke i så store mængder som i Kina. Landet har en kæmpe plastikproduktion, der står jo Made in China på stort set al plastik, og tænk på hvor mange mennesker, der bor langs Kinas kyster.

Læs også: Dit hjem er fyldt med problematisk kemi - sådan gør du boligen sundere

Frygt forurening - ikke salt
I forhold til din egen sundhed behøver du ikke at frygte havsalt på grund af mikroplastik.

Det udgør ikke en særlig risiko i forhold til de mange hormonforstyrrende påvirkninger, du udsættes for over lang tid fra alt fra computere til skoletasker, shampoo og sprøjtet frugt, og hvor det er kombinationen af forskellige stoffer, som kan have en hormonforstyrrende effekt.

Overdriver du med saltet, er det mere sandsynligt, at du dør af for højt blodtryk. Men der er grund til bekymring på klodens vegne.

- Vi ved meget lidt om effekterne. Som med klimaforandringerne er mikroplastik et voksende, globalt problem, vi er nødt til at tage alvorligt. Plastforureningens omfang er først ved at gå op for forskere, borgere og politikere. Alle havene er forbundet, så det skal håndteres både lokalt og i fællesskab, slutter Thomas Kirk Sørensen.

Læs også: Her er en opskrift, som fjerner appelsinhud

Fakta:
Mikroplastik binder miljøgifte som PCB og DDT på overfladen. Plastikpartiklerne kommer fx fra spildevand med tøjfibre fra syntetiske stoffer og fra større stykker nedbrudt plastik fra industriaffald. 

En nyopdaget kilde er bildæk, hvor store mængder plastik, der bliver slidt af på vejene bliver skyllet ud i havene.

Sådan gør du havet gladere
Du kan selv mindske plastforureningen af havene.
1. Brug bomuldsklude i stedet for syntetiske klude, hvor fibrene kan ende i havet.
2. Undgå rense og skrubbecremer med polyethylen og polypropylen.
3. Køb tøj af bomuld og hamp i stedet for  polyester og elastan.
4. Genbrug plastikposen til indkøb eller husk muleposen.
5. Køb mælk uden skruelåg og genbrug vandflasken i stedet for at købe en ny.
Kilde: Plastic Change, en Dansk NGO, der oplyser om og søger løsninger på plastikforurening.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip