Skoleåret starter med aktionsplan mod mobning

Skoletaskerne har længe stået klar, hos de elever der glæder sig til at gense kammeraterne i skolen. Men for de elever, der oplever mobning, er gensynet knap så muntert.

Derfor skal skoler sætte mobning på tavlen fra første skoledag, mener man i Red Barnet.

- De der er udsat for mobning, har haft et frirum i sommerferien, og derfor kan de være bange for at starte op igen i et miljø, som de synes er ubehageligt, siger mobbekonsulent i Red Barnet, Lars Netteberg.

Lærere og skoleledere kommer da også til at debattere mobning fra midt i august. Her lancerer Undervisningsministeriet en stor aktionsplan mod mobning i samarbejde med centrale organisationer.

- Aktionsplanen indeholder en række anbefalinger, som vi håber, kan understøtte jer i det fortsatte arbejde med at forebygge og bekæmpe mobning, lyder det i et brev til lærere og skoleledere fra Undervisningsministeriet lørdag inden skolernes start.

I Red Barnet efterspørger man især, at skolerne får tilført ressourcer, så de kan leve op til lovkravet om at have en anti-mobbestrategi.

- Skolerne skal have viden, metoder og værktøjer til, hvordan man griber mobningen an. Både forebyggelse, men også værktøjer til når det sker, for man skal heller ikke være naiv og tro, at man kan undgå det, siger Lars Netteberg.

Helt ned i de mindste klasser, hvor en masse nye elever i disse dag skal starte deres skolekarriere, skal der sættes ind. Og alle aktører - inklusiv forældre - skal inddrages.

Den opfattelse deler man i forældreorganisationen Skole og Forældre, hvor formand Mette With Hagensen har gode råd til forældre, der vil undgå en mobbekultur i skolerne.

- Som forældre skal man være opmærksom på, hvordan man taler om skolen og de andre børn i skolen over for sine børn.

- Det andet er, at vi som voksne skal reagere, når børn siger, de er kede af at gå i skole. Så skal vi ikke sige "det går nok over", men tage hånd om det, siger Mette With Hagensen.

Red Barnet, Børns Vilkår, Børnerådet og Skole og Forældre har alle bidraget til aktionsplanen mod mobning, der ifølge ministeriet præsenteres midt august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip