Skolelederformand om støj: Lokaler er for dårlige

Ud over den almene uro i landets klasseværelser skyldes støj i undervisningslokalerne i lige så høj grad, at lokalerne på flere skoler ikke er moderne nok til at håndtere støjen.

Sådan lyder det fra formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle.

- På nogen skoler er støjniveauet alt for højt. Lydforholdene er elendige, og det skal der gøres noget ved i en fart, siger Anders Balle.

Tirsdag viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Lunds Universiteter, at støjfaren i klasselokalet er mindre end hidtil antaget.

Mere præcist viser forskningen, at den gennemsnitlige støj fra eleverne i klasseværelserne udgør 72 decibel. Det er væsentligt under grænseværdien på 85 decibel.

Anders Balle mener dog ikke, at man kan bruge den gennemsnitlige støj fra undersøgelsen til ret meget. Støjniveauet varierer nemlig fra skole til skole, og man må sætte ind på de skoler, hvor lydproblemerne er størst, påpeger skoleledernes formand.

Han anbefaler derfor de skoleledere, der har lydproblemer i deres klasselokaler, at bruge penge på at forbedre undervisningslokalerne ved eksempelvis lydisolering, da det kan være en god investering på den lange bane.

- Så må man som leder prioritere, at der bliver ansat en medarbejder mindre, eller hvad der nu skal til for at få problemet løst. Det kan vise sig at være den bedste investering i virkeligheden, siger Anders Balle.

- Jeg er sikker på, at det mange steder vil give en væsentlig forbedring af elevernes læring, hvis støjniveauet kan sættes ned, siger han.

Forskerne har målt støjen i almindelige undervisningstimer som dansk, historie og matematik samt foretaget enkelte målinger ved indendørs gymnastikundervisning.

Her steg støjen med 6,6 decibel, men den lå altså stadig under grænseværdien på 85 decibel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip