Skoler og metro i Bruxelles genåbner trods terroralarm

Skrevet af admin

25/11/2015

Dagens topnyheder

Bekymrede forældre i Bruxelles har onsdag morgen fulgt deres børn til stærkt bevogtede skoler, efter at al undervisning har været aflyst i to dage på grund af terrortrusler mod den belgiske hovedstad.

Omkring 300 svært bevæbnede politifolk står ifølge indenrigsminister Jan Jambon vagt foran skolerne rundt omkring i Bruxelles.

Også børnehaver, gymnasier og højere uddannelsesinstitutioner er onsdag genåbnet efter to lukkedage.

Samtidig er metroen, der har været lukket siden lørdag, begyndt at køre igen fra klokken seks onsdag morgen.

200 soldater er udkommanderet som forstærkning for at sørge for sikkerheden i metroen sammen med politiet og vagter fra private sikkerhedsfirmaer.

Men indtil videre er det kun halvdelen af metrostationerne, der er genåbnet. Til gengæld kører busserne normalt.

Det er dog ikke alle, der har benyttet sig af muligheden for at få deres børn tilbage på skolebænken fra onsdag.

- Jeg er hjemme i dag, så han bliver hjemme hos mig, siger en mor, der er på vej ud at handle med sin søn i hånden i Bruxelles-bydelen Saint-Josse-ten-Noode.

- Men i morgen skal jeg på arbejde igen, og så kommer han også i skole, siger hun til Ritzau.

Den lokale skole i Rue des Eburons har lukket børnene ind mellem klokken 7.30 og 8.30, og herefter er alle yderdøre blevet lukket og låst.

Undervisningsminister Joëlle Milque forstår godt, at mange forældre er bekymrede over situationen. Hun siger, at der ikke vil være nogle sanktioner mod dem, der ikke møder op til undervisning.

- Vi lever i en tid, vi aldrig ville have ønsket et leve i. Vi har sat de mest omfattende tiltag i værk. Men vi er i en verden, hvor nul risiko ikke findes, siger den belgiske undervisningsminister til avisen Le Soir.

Bruxelles er onsdag for femte dag i træk fortsat i højeste terrorberedskab, fordi risikoen for et angreb på den belgiske hovedstad er "alvorlig og umiddelbar".

Talstærke og svært bevæbnede politifolk og soldater patruljerer stadig over det meste af Bruxelles, hvor politiet fortsætter jagten på mistænkte terrorister.

Øverst på listen over efterlyste står den 26-årige Salah Abdeslam, der menes at have været med til attentaterne i Paris forrige weekend, da 130 mennesker blev dræbt.

Foreløbig varer terroralarmen i Bruxelles til mandag, hvor situationen vil blive vurderet igen.

- Vi gør alt for, at vi kan vende tilbage til så normalt et liv som muligt, sagde den belgiske premierminister, Charles Michel, på en pressekonference tirsdag.

/ritzau/