Skolereform lukker SFO'er over hele landet

Den nye skolereform, som træder i kraft til august, har konsekvenser for landets mange skolefritidsordninger (SFO'er).

Op til hver femte kommune kan stå over for at skulle lukke SFO'er, viser en rundspørge, som DR har foretaget blandt skoleledernes lokalformand.

71 ud af landets 98 kommuner har meldt tilbage, og hver femte svarer, at reformen måske vil føre til lukninger, mens hver niende svarer, at reformen helt sikkert vil føre til lukninger.

Det er de lange skoledage, som reformen fører med sig, der har konsekvenser for SFO'erne. Mange kommuner må enten skære ned på personalet i SFO'erne eller i værste tilfælde lukke dem.

- Det betyder, at der bliver mindre fritid, så SFO'erne bliver mindre og med færre ansatte. Ganske enkelt fordi de har åbent i kortere tid, siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, til DR Nyheder.

Claus Hjortdal mener dog ikke, at de mange SFO-lukninger nødvendigvis vil få alt for hårde konsekvenser for pædagogerne.

- En del af dem vil blive ansat i skolerne, og det er der også brug for. Vi skal jo skabe nogle andre muligheder i folkeskolen som følge af reformen, siger han.

Desuden oprettes der i forbindelse med den nye skolereform frivillige lektiecaféer, som eleverne kan benytte efter den obligatoriske undervisning.

Skolereformen har været genstand for megen debat det seneste år. For præcis et år siden var lærerlockouten på sit højeste på grund af sammenbrud i forhandlingerne om en arbejdstidsaftale.

Lockouten blev afbrudt af regeringen, som trådte til og lavede en lov, der blandt andet betyder, at de enkelte skoleledere skal bestemme, hvor meget tid den enkelte lærer skal bruge på henholdsvis undervisning og forberedelse.

I marts 2014 lavede Danmarks Lærerforening (DLF) en medlemsundersøgelse blandt lærere og børnehaveklasseledere i folkeskolen. Her svarede to af tre af de cirka 16.000 deltagere, at de har overvejet at forlade faget inden for det seneste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip