Skorstensfejer dømt for at rense skorsten fra tagryg

Skorstensfejermester Arne Pedersen fra Vordingborg er af retten i Nykøbing Falster blevet dømt til at betale bøder på samlet 50.000 kroner for at overtræde arbejdsmiljøloven ved at stå på et tag.

Det skriver Sjællandske.

Dermed bryder retten med en flere hundrede år gammel tradition, hvor skorstensfejere står på tagryggen og renser skorstene uden at være sikret mod fald.

- Jeg har ikke anden mulighed end at anke til landsretten. Ellers kan jeg ikke udføre mit arbejde. Alternativet er risiko for brande og sundhedsfare for husejerne, hvis skorstenen tilstopper, siger skorstensfejeren Arne Pedersen til Sjællandske.

Han bakkes op af skorstensfejermester Jesper Hviid Kjær, der er formand for det lokale skorstensfejerlaug.

- På årsplan fjerner vi 4000 allikereder fra skorstene. Bliver de siddende er der ikke træk i skorstenen, og det kan føre til kulilteforgiftning i ejendommen, siger han.

Dommen fastslår, at en skorstensfejer skal være sikret mod fald, mens han udfører arbejdet.

Men ifølge skorstensfejerne er det umuligt at sikre sig til andet end skorstenen, og en ældre skorsten kan i mange tilfælde ikke holde til et pludseligt træk, derfor risikerer skorstensfejeren at trække den med sig.

I mange tilfælde er der ikke plads til at udføre arbejdet fra en lift, så alternativet er, at husejerne skal investere i en renselem inde i huset.

- Det vil være dyrt for husejeren, og det er heller ikke populært, at vi skal rense skorstenen stående på et hvidt væg-til-væg tæppe, siger Jesper Hviid Kjær.

/ritzau/

 

Dagens Gossip