Skotland fremlægger selvstændighedsplan

Skrevet af admin

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Et selvstændigt Skotland vil bevare dronning Elizabeth II som dets monark, men oprette dets egen forsvarsstyrke.

Det siger den skotske nationalistleder Alex Salmond, som tirsdag præsenterer detaljerede forslag for selvstændighed forud for næste års folkeafstemning om spørgsmålet.

Salmond lover skotterne en "mere velhavende og en skønnere nation", hvis den 300 år gamle union med Storbritannien bliver brudt.

- Vi ville opnå uafhængighed under mere lovende omstændigheder end noget andet land i historien, siger Salmond, der er Skotlands førsteminister, og som tirsdag præsenterede en 670 sider lang hvidbog om spørgsmålet.

Hvidbogen, der også lægges ud online, lægger op til, at Skotland - i tilfælde af et flertal ved den kommende folkeafstemning- skal fejre uafhængighedsdag den 24. marts 2016.

Men den skotske uafhængighedsbevægelse, der ledes af Salmond fra Det Skotske Nationale Parti (SNP), står ikke til at vinde ifølge en meningsmåling i Sunday Times.

Salmond insisterer imidlertid på, at han har tid nok til at overbevise et flertal af vælgerne om, at et Skotland, der er uafhængigt, vil blive mere velhavende på grund dets olieressourcer i Nordsøen.

Samtidig mener han, at et uafhængigt Skotland vil få et mere lige samfund, ligesom det vil være mere proeuropæisk.

Hans økonomiske argumenter blev dog svækket i sidste uge, da en rapport fra en uafhængig tænketank, The Institute for Fiscal Studies, forudsagde, at selv den mest optimistiske prognose for et uafhængigt Skotland vil medføre skatteforhøjelser for skotterne.

Den skotske viceførsteminister, Nicola Sturgeon, mener, at dokumentet vil overbevise skeptiske vælgere om, at et "ja" ved folkeafstemning vil føre til "et mere velhavende og skønnere Skotland."

- Det er et dokument til Skotlands befolkning. Det er befolkningens guide frem mod uafhængighed, og det har både en vision for Skotlands fremtid og svarene på, hvad uafhængighed indebærer, siger hun.

Den tidligere finansminister for arbejderpartiet Labour Alistair Darling siger, at hvidbogen vil forsøge at presse skotterne til at træffe et risikabelt valg, som der ikke er nogen grund at træffe.

- Der er simpelt hen ingen grund til at vælge mellem et stærkt skotsk parlament og styrken og sikkerheden ved at være med i Storbritannien. Vi kan have begge dele, siger han.

/ritzau/AFP