Skotsk nationalist vinder sidste tv-duel før valg

Lederen af kampagnen for et selvstændigt Skotland, Alex Salmond, kom bedst ud af den sidste tv-duel mellem de stridende politiske parter forud for Skotlands folkeafstemning om uafhængighed, viser en meningsmåling ifølge Reuters.

En rundspørge offentliggjort kort efter debattens afslutning viser, at Salmond ifølge 71 procent af de adspurgte klarede sig bedst, mens blot 29 procent mente, at Alistair Darling, der kæmper for at holde Skotland i Storbritannien, triumferede.

Meningsmålingen er lavet af Guardian/ICM. 500 personer har svaret på spørgsmålet, og resultatet har frasorteret adspurgte, der sagde, at de stadig er uafklarede forud for afstemningen.

Tv-debatten blev vist på direkte tv mandag aften, og det var anden gang, at lederne tørnede sammen i en direkte tv-duel.

I løbet af halvanden times ophedet opgør på ord blev emner som mulig valuta i et selvstændigt Skotland, landets oliereserver og skotsk forsvar vendt.

Alex Salmond indledte med at understrege, at uafhængighed vil frigøre Skotland fra sparepolitik og militære udgifter.

- Absolut ingen vil kunne styre dette land bedre end det folk, der lever og arbejder i Skotland. Vi er et rigt land med ressourcestærke mennesker. Vi kan skabe en rig nation og et mere retfærdigt samfund, sagde Salmond ifølge AFP.

Modsat forsøgte Alistair Darling at så tvivl om Salmonds visioner ved at sige, at detaljerne ikke var klare nok. Samtidig understregede Darling uvisheden om, hvilken valuta skotterne skal betale med, hvis befolkningen vælger at løsrive sig.

- Salmond beder os om at tage hans ord om det hele for gode varer. Han har ingen plan B for noget. Blot stole på, hvad han siger? Undskyld, men det kan jeg ikke, lød det fra Darling.

Ifølge målinger op til valget fører Darlings side, der ønsker at forblive en del af Storbritannien. Men hullet til separatisterne bliver langsomt lukket.

De skotske vælgere går til stemmeurnerne 18. september.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip