Skotsk nej til løsrivelse giver dansk aktierekord

Det danske C20 Cap-indeks for aktier lukker fredag eftermiddag i det højeste niveau nogensinde. Da handlen med aktier stoppede klokken 17, lå indekset i 822,5 efter at være steget 0,5 procent i løbet af ugens sidste handelsdag.

En stor del af forklaringen bag fredagens stigning er, at skotterne endte med at stemme nej til at løsrive sig fra Storbritannien. Det vurderer Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

- Var skotterne kommet til det modsatte resultat, tror jeg, at det havde skabt en del uro i EU-regi, så det, at valgresultat faldt ud, som det gjorde, beroliger flere markedsdeltagere, siger Martin Munk til Ritzau Finans.

Forud for valgresultatet havde aktørerne på finansmarkederne været bekymret for konsekvenserne en eventuel løsrivelse af Storbritannien ville få.

Det var særligt i forhold til Skotlands tilknytning til pundet, væksten i den britiske økonomi og en eventuel kapitalflugt fra de skotske banker.

Blandt de danske selskaber har det særligt været vindmøllekoncernen Vestas, der har været usikkerhed omkring i forhold til resultatet af gårsdagens afstemning i Skotland.

Mange af de store britiske offshore vindmølleparker, der er på tegnebrættet, ligger i skotsk farvand, og op til afstemningen om løsrivelsen har der været usikkerhed om fremtidsperspektiverne for disse projekter, hvis skotterne endte med af forlade Storbritannien.

Vestas lå i løbet af fredagen til at stige 2,9 procent, men i løbet af dagen fusede stigningen ud, og vindmølleaktien måtte nøjes med en stigning på bare 0,04 procent.

- Der er engang imellem nogen, der bruger sådan en historie til at sælge ind i aktien, og så kan man se en lidt flad effekt, siger chefhandler i Danske Bank, Mads Zink, til Ritzau Finans.

- Men uanset, hvordan man vender drejer det, så er det positivt for Vestas, at Skotland ikke blev uafhængigt, siger Mads Zink.

/ritzau/

 

Dagens Gossip