Skotterne har talt og siger nej til selvstændighed

Skotland stemmer nej til selvstændighed.

Det står klart, efter at nej-siden har fået mere end de 1,8 millioner stemmer, som var krævet for en sejr, melder BBC.

55,42 procent af vælgerne har stemt nej, mens omkring 44,58 procent har stemt ja. Det svarer ifølge BBC til, at 1.914.187 vælgere har stemt nej, mens cirka 1.539.920 har stemt ja.

Én kreds mangler fortsat at blive talt op, men i langt de fleste kredse endte det med en sejr til nej-siden.

Alex Salmond, Skotlands førsteminister og leder af løsrivelsesbevægelsen, erkender i en tale fredag morgen nederlaget ved torsdagens afstemning om skotsk selvstændighed.

- Jeg accepterer folkets dom og opfordrer hele Skotland til at gøre det samme, siger Salmond.

Vælgerne i Skotland har med resultatet sagt nej til at løsrive sig fra det over 300 år gamle fællesskab med Storbritannien, selv om der i ugerne op til afstemning har været næsten dødt løb mellem unionstilhængerne og forkæmperne for et selvstændigt Skotland.

Selv om vælgerne de fleste steder stemte imod løsrivelse, var indbyggerne i de store byer Glasgow, North Lanarkshire og Dundee tilhængere af selvstændighed. Dog blev det til et overbevisende nej i hovedstaden Edinburgh.

Selv om det bliver et nej, får Skotland nu flere beføjelser i forhold til unionen med Storbritannien. Det har flere britiske politikere, herunder premierminister David Cameron, lovet skotterne.

Selvsamme Cameron har fredag morgen lykønsket nej-siden i Skotland med en "flot valgkampagne" i en opdatering på Twitter, mens vicepremierminister Nick Clegg er "ovenud tilfreds" med resultatet.

Over 4,2 millioner personer har haft mulighed for at stemme ved den skotske uafhængighedsafstemning, og det ventes, at stemmeprocenten bliver meget høj. Ifølge de foreløbige tal ender stemmeprocenten mellem 84 og 85 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip