Skræmmende statistik: Var din sexdebut også sådan her?

Den første gang er altid svær, især når man skæver til unge danskers sexuelle debut, som ofte foregår uden prævention, men til gengæld med masser af alkohol i blodet.

Det afslører en undersøgelse i Ugeskrift for Læger, som gennemgår sexdebutalderens udvikling i Danmark gennem de seneste fire generationer. Siden efterkrigsårene har danskere gjort sig deres første sexsuelle erfaringer som 16-17-årige, i dag ligger alderen på ca. 16 år.

Læs også: 6 mærkelige fakta, du sikkert ikke vidste om sex

Undersøgelsen viser også, at cirka hver fjerde ikke bruger prævention den første gang, de har sex. Dertil kommer, at ca. hver tredje debutant er fuld under akten. 

Den afslappede tilgang til sexdebuten skal ses i lyset af, at der de seneste 10 år er sket en stigning på 70 procent i salget af receptpligtige fortrydelsespiller, samtidig er antallet af provokerede aborter blandet unge piger steget med 21 procent i samme periode.

Tendensen vækker bekynring hos gynækolog Annemette Lykkebo, der ikke mener, at man skal gå på kompromi med sikkerheden.

Læs ogsåFem ting du SKAL fortælle din gynækolog

- For mange sker den seksuelle debut pludseligt og ofte under påvirkning af alkohol. Mange benytter derfor ikke prævention denne første gang, selvom kondomet er et ’must’ her, fortæller gynækolog Annemette Lykkebo.

Derfor er det Annemette Lykkebos håb, at unge piger i højere grad vil tænke over, hvilken prævention der er bedst for dem.

Læs også: Undersøgelse: Så mange dates skal du på, før end du må have sex 

- Når seksuallivet i årene derefter tager fart, er det vigtigt, at især kvinden finder en præventionsform, der passer til hendes liv og krop. Mange vil have gavn af en langvarig præventionsform som fx mini-spiralen, der kan benyttes af kvinder i alle aldre. Vi ved, at langvarige præventionsformer, som kvinden ikke skal tænke på hver dag, kan forebygge den stadig stigende brug af fortrydelsespiller og aborter i dagens Danmark.

En undersøgelse fra 2008 viser, at 12 % af de ikkedebuterede 15-24-årige er ’bekymrede’ eller ’meget bekymrede’ over deres manglende seksuelle erfaring.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip