Skriver tysk historie: Die Linke får ministerpræsident

Efter et nervepirrende valg i Thüringen - og en ekstra valgrunde - har Bodo Ramelow skrevet historie ved at blive Die Linkes første ministerpræsident i en tysk delstat.

Dermed har socialisterne fra Die Linke, der bygger på ruinerne af det kommunistiske SED, for første gang siden Murens fald sat sig på magten.

Ved den første afstemning i Erfurt fredag formiddag fik den 58-årige politikers koalition 45 stemmer ud af de 91 medlemmer af delstatsparlamentet, og han manglede dermed én stemme.

Men i den efterfølgende anden runde fik Bodo Ramelow akkurat de nødvendige 46 stemmer og således støtte fra alle i koalitionen mellem venstrepartiet Die Linke, socialdemokraterne i SPD og De Grønne.

Oppositionen med CDU og Alternative für Deutschland sidder på 45 mandater i delstatsparlamentet.

Torsdag var omkring 2000 demonstranter på gaden i delstatshovedstaden, hvor de blandt andet råbte: "Ud med Stasi," og der har også i SPD været modstand mod, at en kandidat fra Die Linke skulle kunne blive ministerpræsident.

Die Linke er det reformerede tidligere østtyske kommunistparti SED, som styrede DDR frem til Murens fald i 1989, og det vil være første gang, at partiet vender tilbage til magten i de nye delstater - omend det er under helt ændrede former.

Mange tager afstand fra Die Linke, som ifølge kritikere står for en virkelighedsfjern politik, da det er imod Nato og USA, mens en fløj i partiet vil nationalisere bankerne og bekæmpe EU.

Mange tvivler også på partiets demokratiske sindelag - blandt andre forbundspræsident Joachim Gauck.

- Folk i min alder, der boede i DDR, har svært ved at acceptere det, som vi ser. Men vi har demokrati, har den 74-årige forbundspræsident sagt i et interview for 14 dage siden.

Bodo Ramelow, som selv er en vesttysk fagforeningsmand, kom til Thüringen kort efter den tyske genforening i 1990.

Han lægger stor vægt på et "forsoningsprojekt" i koalitionen med miljøpartiet De Grønne og socialdemokraterne i SPD.

/ritzau/

 

Dagens Gossip