Skuespilchef afviser at være bange for "De Sataniske Vers"

admin

425 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

Det handler ikke om frygt, når Det Kongelige Teater ikke vil opsætte Salman Rushdies kontroversielle roman "De Sataniske Vers" fra 1988.

Det siger skuespilchef Morten Kirkskov, efter at Radio24syv mandag har bragt en historie om, at teateret har afvist at opsætte værket på nationalscenen efter længere tids overvejelser.

- Det har ikke strejfet mig, at frygt skulle afholde os fra at lave det. Det har det simpelthen ikke. Det har ikke ligget bag vores afvisning.

- Jeg synes da også selv, jeg har bevist og handlet sådan, at man kan forstå, at jeg ikke er bange for at blande mig i en debat og tage bladet fra munden, hvis jeg synes, det er nødvendigt, siger skuespilchefen.

Ifølge dramatikeren Hassan Preisler, der står bag idéen om at opsætte romanen som teaterstykke på Det Kongelige Teater, er det ellers netop frygt, der er årsagen til beslutningen.

Teateret var gået så langt som til at undersøge, hvorvidt man kunne få rettighederne til at opsætte stykket. En mulighed som Rushdies agent var åben for.

Men ifølge Morten Kirkskov er der tale om en helt almindelig proces og afvisning, som teateret må lave masser af.

- Hvis man vil vide, om der overhovedet er noget at snakke om, så undersøger man, om man kan få rettighederne. Det er normalt at gøre, også inden man har besluttet, om man vil lave det, siger han.

I kontakten til Rushdies agent kalder Kirkskov ifølge Radio24syv idéen om at opsætte værket for et "brilliant project". Men den lovprisning skal man ikke lægge for meget i, siger skuespilchefen.

- Det skriver jeg for at bane en vej til rettighedshaveren. Der jeg smører jeg så lidt tykt på for at indikere over for dem, at hvis vi gør det her, så vil vi gøre det skide godt, siger han.

Han siger, at afvisningen skyldes, at teateret havde andre romanprojekter, der var bedre at opsætte og dramatisere.

/ritzau/