Skuffelse over britisk EU-kommissær efter høring

Kommissionsformand Jean-Claude Junckers måske mest kontroversielle kandidat til det kommende EU-kommissærhold - briten Jonathan Hill - forsøgte at charme sig igennem sin høring onsdag.

Men charmen slap langsomt op undervejs, da medlemmerne af EU-Parlamentets økonomiudvalg tilsyneladende ikke fik tilfredsstillende svar på centrale spørgsmål.

Som høringen skred frem, voksede en irritation over, at den britiske kandidat var meget lidt konkret i sine svar og ofte måtte glide af på substansen i spørgsmålene.

En af skeptikerne er Margrete Auken (SF), som ikke sidder i økonomiudvalget, men som alligevel har en stærk holdning til briten efter høringen.

- Jeg tvivler stærkt på, at vi grønne kan støtte en kommission, der indeholder så svag en kandidat på så vigtigt et område som finansiel stabilitet. Han er uvidende, tandløs og fuldstændig initiativløs og visionsforladt, siger Auken.

Særligt tvivlen om, hvorvidt Jonathan Hill vil arbejde dedikeret i EU's interesser frem for britiske eller egne, havde kandidaten svært ved at gøre kål på hos udvalgsmedlemmerne.

Igen og igen måtte han gentage, at han var parat til "at arbejde dedikeret i Europas interesse".

Et andet svar, der udløste rynkede næser i salen, var Hills udmelding om, at han ikke følte sig "tilstrækkeligt informeret" om euroobligationer, og derfor ikke kunne kommentere dette emne, der har delt kontinentet.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan en britisk euroskeptiker med hænder og fødder dybt inde i "City of London" kan stå i spidsen for det vigtige arbejde med at rydde op efter den finansielle krise og sikre, at skatteborgeren aldrig igen ender med regningen for bankernes uansvarlighed, siger Auken.

Den britiske kandidat beskrev afslutningsvis sig selv som pragmatiker og konsensuspolitiker. En "handlingens mand og ikke en taler".

Derefter sagde han på en kort pressekonference, at han føler sig sikker på, at han med sine handlinger - hvis han ellers godkendes sammen med den øvrige Juncker-kommission - kan overbevise skeptikerne om, at han vil handle i EU's tjeneste.

Det ventes, at de politiske grupper i økonomiudvalget kommer til at stemme om evalueringen af Hill i løbet af en time eller to.

/ritzau/

 

Dagens Gossip