Skydegal politibetjent risikerer fængsel i sjælden skudsag

Onsdag indleder Retten i Aarhus en bemærkelsesværdig sag.

En aarhusiansk politimand skal forklare sig, efter at han i november 2013 affyrede sit tjenestevåben mod en mand, der kørte på en trehjulet, overdækket knallert - en såkaldt tuktuk-knallert.

Statsadvokaten har valgt at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 245, der handler om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. Bestemmelsen kaldes også for "kvalificeret vold" eller "grov vold".

Det er første gang i knap fem år, at en sag mod en skydende politimand skal for retten.

- Det, der gør den her sag anderledes end andre, er, at der ikke har foregået nogen eftersættelse af knallertkøreren, og vi ved som udgangspunkt ikke, hvad føreren egentlig har foretaget sig, siger senioranklager Line Scharf til Ritzau.

- Men vi mener ikke, at der er tale om nødværge. Tiltalte har lavet et fejlskøn, og derfor rejses sagen, siger hun.

Hos den tiltalte står man dog fast på, at politimanden handlede i nødværge.

- Min klient nægter sig skyldig. Han følte sig truet, da tuktuk-knallerten kom kørende imod ham, siger Mette Grith Stage, der er mandens forsvarsadvokat.

Mette Grith Stage ønsker ikke at kommentere forsvaret yderligere, inden retssagen indledes onsdag.

Politimanden har ifølge Den Uafhængige Politiklagemyndighed da også tidligere forklaret, at han frygtede, at tuktuk-føreren ville påkøre ham.

Et af skuddene ramte tuktuk-føreren i venstre underben, og han blev efterfølgende behandlet på skadestuen. Hændelsen skete i Ridderstræde i Aarhus.

Sagen mod politimanden er rejst af Statsadvokaten i København, fordi Statsadvokaten i Viborg, som egentlig burde behandle sagen, har erklæret sig inhabil på grund af relationer mellem en medarbejder og politimanden.

Sagen er berammet til onsdag, torsdag og fredag i denne uge.

I april 2010 frifandt Retten i Holbæk en 45-årig politiassistent, som i 2009 skød og dræbte 36-årige Michael Nielsen, der kørte i en stjålet bil.

Retten slog fast, at politimanden handlede i lovligt nødværge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip