Skyer drillede ved solformørkelse på Færøerne

Fredagens totale solformørkelse blev en delvis skuffelse for de tusind danske og udenlandske turister, der havde taget opstilling uden for Hotel Föroyar oven for Tórshavn.

Det fortæller Erik Fey, ejer af Hjørring Rejsecenter, der har arrangeret turen til Færøerne for de mange entusiaster.

- Desværre kom der en stor sort sky lige under totaliteten, og det var ærgerligt. Men det var en fantastisk oplevelse at se, hvor hurtigt det blev mørkt. Og da de to minutter var gået, blev det lyst igen på ganske få sekunder. Som at slukke og tænde for en kontakt, beretter Erik Fey fra Tórshavn.

Alt lys forsvandt på øgruppen under den totale formørkelse. Kun enkelte lys kunne ses i Tórshavn by. Og trods skuffelsen over det manglende udsyn til formørkelsens klimaks var tilskuerne begejstrede.

- Folk klappede, da det blev sort, og var helt ekstatiske. Folk er vant til det. De ved, at sådan er naturen, og det kan vi ikke kontrollere, siger Erik Fey.

Den norske øgruppe Svalbard i det høje Arktis var det andet sted på den nordlige halvkugle, hvor man kunne opleve det betagende himmelfænomen.

Her var der skyfrit, og de mange solturister kunne derfor opleve solens korona rundt om månens skygge under den totale fase.

Også fænomenet "diamantringen" kunne tydeligt ses på Svalbard - det øjeblik, hvor solens stråler atter bryder igennem i et enkelt punkt ved måneranden efter den totale fase.

I Danmark, hvor formørkelsen kun var delvis, drillede skyerne de fleste steder. I København og mange andre byer kunne man kun glimtvis ane solen et par gange, mens månen dækkede 80 procent af solskiven.

Til gengæld tillod vejret i landet sydligste del, Gedser på Falster, at se fænomenet tydeligt uden forstyrrende skyer.

ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip