Sladretjeneste: Skat gav borgere ulovlig anonymitet

Siden 2009 har Skat opfordret borgere til at angive naboen eller bekendte for sort arbejde eller socialt bedrageri, og det kunne foregå, uden at Skat noterede sig angiverens navn. Men ifølge Berlingske er den praksis ulovlig.

I en kendelse fra 2011 lyder det fra Folketingets Ombudsmand, at en myndighed er forpligtet til at notere alle oplysninger af relevans for sagen, hvilket inkluderer anmelderens navn.

Skat noterer imidlertid ikke anmelderens navn, hvis vedkommende ønsker at være anonym, skriver Berlingske.

Efter en henvendelse fra avisen bliver den praksis nu lavet om, lyder det fra Skatteministeriet.

- Det er beklageligt, at Skat ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på ombudsmandens holdning i sagen om anonyme anmeldelser.

- Vi har sikret os, at en lignende situation ikke kommer til at opstå igen, skriver Lisbeth Rasmussen, underdirektør i Skat, i en SMS til avisen.

Konsekvensen af det anonyme angiveri er, at en række personer er blevet anmeldt anonymt af personer, der aldrig burde have været anonyme.

Skatteminister Morten Østergaard (R) beklager også, at Skats administrering har været i strid med loven. Han er derfor tilfreds med, at der nu bliver ændret praksis.

- For det er selvfølgelig vigtigt, at borgerne kan regne med, at det er de samme regler, der gælder alle vegne, og det er vigtigt, at borgerne ved, at hvis de henvender sig og giver sig til kende, så bliver deres navn altså noteret, siger han til avisen.

Ifølge Skat er det ikke muligt at opgøre antallet af anonyme anmeldere siden 2011, men alene i 2013 modtog Skat 10.541 anmeldelser fra borgere.

Skats nye ændringer betyder, at borgere, der ønsker at anmelde en nabo eller en bekendt anonymt, helt skal undlade at oplyse deres identitet.

Det kan være ved undlade at oplyse navnet eller ved at sørge for, at telefonnummeret ikke er synligt, skriver Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip