Slagen Obama skal tale ud om øretæve ved midtvejsvalg

Det Hvide Hus oplyser, at den amerikanske præsident, Barack Obama, onsdag aften klokken 20.50 vil holde et pressemøde om midtvejsvalget, der blev et kæmpe valgnederlag til Demokraterne.

Ikke alene mistede Demokraterne flertallet i Senatet. Partiet mistede også en række guvernørposter - blandt andet i stater som normalt betegnes som sikre højborge.

Flere eksperter har peget på, at valget har været et protestvalg mod den upopulære Barack Obama.

Temaet på pressemødet er ikke offentliggjort, men Obama ventes at ville sige noget om, hvordan han vil samarbejde med Republikanerne, der nu har flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet.

En afgående præsidents parti har historisk set altid haft det svært i den sidste periode af et præsidentembede. Alle præsidenter siden Ronald Reagan er således gået af på et tidspunkt, hvor oppositionen har kontrolleret Kongressen.

Det mest oplagte at tage fat på for Obama og republikanerne er en frihandelsaftale med EU og en række stater i Stillehavsområdet.

Obama har længe gerne villet sætte fart i frihandelsforhandlingerne. Men han har ikke kunnet overbevise sine egne demokrater i Kongressen, der frygter, at frihandel betyder tab af amerikanske arbejdspladser.

Republikanerne menes at være opsat på at give Obama et mandat til hurtigt at afslutte forhandlingerne.

Der vil også være mulighed for at enes om en forenkling af USA's meget uoverskuelige skattesystem.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip