Slagteri er under mistanke for mund- og klovsyge

Der er ikke tale om, at den frygtede og smitsomme virussygdom mund- og klovsyge er i Danmark. Det oplyser Fødevarestyrelsen og slagteriet Danish Crown til Ritzau.

- Det var et par højspændte timer, indtil vi fik det afkræftet af Fødevarestyrelsen. I tilfælde af det modsatte ville konsekvenserne for eksporten og landbruget ikke være til at overskue, siger Jens Hansen, pressechef hos slagteriet Danish Crown.

Dermed kunne de mellem 200 og 250 ansatte på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted forlade slagteriet uden yderligere tiltag. De havde været i karantæne, siden Fødevarestyrelsen onsdag eftermiddag fik mistanke om den frygtede kvægsygdom, fordi et dyr ved ankomsten til slagteriet viste symptomer på den.

- Efter at Fødevarestyrelsen har undersøgt sagen både på slagteriet og i den kvægbesætning, dyret kom fra, kunne alarmen heldigvis afblæses, siger Jens Hansen.

Souschef i Fødevarestyrelsens kontor for dyresundhed, Stig Mellergaard oplyser, at det var en hudafskrabning med lidt infektion i dyrets mundhule, der tændte mistanken om mund- og klovsyge.

- Dyret kan have spist et eller andet, der har skadet det i mundhulen, og når der går infektion i det, kan det ligne mund- og klovsyge, siger Stig Mellergaard til Ritzau.

Han oplyser, at der op til flere gange om året er mistanker om mund- og klovsyge.

- Regulær mistanke om mund- og klovsyge har vi cirka to gange om året. Symptomerne er så tydelige på mund- og klovsyge, at det er svært at tage fejl af. Dyret savler på grund af vabler i munden og humper på grund af vabler ved klovene.

- Den her i dag (onsdag. red.) lå i overgangsfasen. Derfor besluttede vi at tage ud og se i besætningen, hvor den kom fra, siger Stig Mellergaard.

Overvågningen af den smitsomme virussygdom er tæt, og myndighederne tager ingen chancer. De økonomiske konsekvenser ved et udbrud er uoverskuelige.

- Hvis der sker et udbrud af mund- og klovsyge lukker vi øjeblikkeligt grænserne for eksport af både kvæg og svin, og de vil være lukket tre måneder, sandsynligvis op til et halvt år. Det vil være en katastrofe for landbruget og hele landets økonomi også, siger Stig Mellergaard.

Alle klovbærende dyr kan få mund- og klovsyge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip