Slikelskeren Joacim hastet til sygehuset: Årsagen får det til at løbe koldt ned ad ryggen

Skrevet af Emil Martesen

25/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Årsagen får det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Dagens topnyheder

Lakridsen er efterhånden blevet en fast bestanddel i slikskålen.

Men den søde fristelse mange af os nyder, viser sig at have en mørkere side

Og det fik Joacim Österstam i den grad at mærke.

Hans søde tand for lakrids førte nemlig til en tur på akutafdelingen, efter at han oplevede alarmerende symptomer som svage ben og ekstrem træthed.

Episoden udfoldede sig i Trelleborg, hvor Joacim pludselig fandt sig selv ude af stand til næsten at bevæge sig.

Han lagde ikke skjul på, at det føltes som om hans ben var spaghetti.

Og ved ankomsten til akutafdelingen forblev Joacims tilstand et mysterium, indtil en opmærksom læge identificerede problemet som lakridsforgiftning - en diagnose, der overraskede både Joacim og det medicinske personale.

Men selvom Joacim insisterer på, at hans daglige indtag af saltlakrids ikke var overvældende, understreger hans oplevelse de potentielt alvorlige konsekvenser af selv moderate mængder af den elskede slik over længere tid.

Det skriver svt.se.

Efter en uges tid på og udsigten til måneders rehabilitering, reflekterer Joacim over episoden og erkender nu, hvor galt det kunne have gået, hvis han havde valgt at ignorere sine symptomer.

Forskning af Peder af Geijerstam understøtter Joacims erfaring, ved at påpege, at lakrids – især den stærkere rålakrids – kan føre til forhøjet blodtryk.

Han påpeger, at der sandsynligvis er et stort antal udiagnosticerede tilfælde, da lakridsforbrug sjældent drøftes i kliniske sammenhænge.

Og det går hånd i hånd med ny forskning fra Sverige, der kaster lys over, hvordan selv moderate mængder lakrids kan påvirke blodtrykket og dermed hjertets sundhed.

Det viser et studie, udført af forskere ved Linköpings Universitet, hvor deltagerne indtog lakrids indeholdende 100 milligram glycyrrhizinsyre.

Studiens opbygning var således, at 28 frivillige, både mænd og kvinder i alderen 18-30 år, deltog i et krydsdesign eksperiment, hvor de over to uger indtog enten lakrids eller et kontrolprodukt fyldt med salmiak.

Og resultaterne var slående: Blodtrykket steg med i gennemsnit 3,1 mmHg blandt deltagerne, når de indtog lakrids.

Joacims historie, og studiens resultater tjener som en øjenåbner for lakridselskere.