Slovakiet: Migranter har gjort EU til et usikkert sted

EU er ikke længere et sikkert sted.

Det konkluderer Robert Fico, venstreorienteret premierminister i Slovakiet. Han siger i parlamentet i Bratislava, den slovakiske hovedstad, at hundredtusinder af overvejende økonomiske migranter er i gang med et "angreb" på EU.

- EU er under angreb fra hundredtusinder af migranter og er ophørt med at være et sikkert sted, siger Fico.

Han siger videre, at "90 procent af disse folk er økonomiske migranter".

- Der kan være adskillige tusinde potentielt meget farlige personer blandt dem, der er ankommet, tilføjer han.

Det er en henvisning til spekulationer om, at Islamisk Stat har benyttet bølgen af flygtninge og migranter til at smugle folk til Europa blandt de mange mennesker.

- Slovakiet må vise solidaritet med mennesker, som trues af krig og ikke har noget at spise. Men vi har ingen grund til at hjælpe økonomiske migranter, lyder det fra den slovakiske regeringsleder.

Robert Fico er en af de hårdeste modstandere af EU-Kommisionens plan om kvoter blandt EU-landene for at få fordelt 120.000 migranter og flygtninge, som befinder sig i Ungarn, Grækenland og Italien.

Fico, der er socialdemokrat, har advaret om, at den hidtil usete bølge af migranter og flygtninge til Europa fra Mellemøsten og Nordafrika kan fyre op under tilslutningen til det yderste højre.

- Gør vi ikke noget for at standse bølgen af migranter, så er der en risiko for, at de traditionelle proeuropæiske partier bliver erstattet af nationalistiske, fremmedfjendske og antieuropæiske partier, mener Fico.

Slovakiet styrkede mandag sin grænsekontrol ved grænserne til Østrig og Ungarn, efter at Tyskland havde gjort det samme.

I modsætning til nabolandene Østrig og Ungarn er kun få migranter og flygtninge dukket op i Slovakiet.

Slovakiet har 5,4 millioner indbyggere og blev EU-land i 2004.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip