Slovakiet nægter at acceptere tvungne flygtningekvoter

Slovakiets premierminister, Robert Fico, siger, at han ikke vil acceptere "diktatet" fra EU om at fordele 120.000 flygtninge rundt i Europa.

- Så længe jeg er premierminister, vil tvungne kvoter ikke blive implementeret på slovakisk territorium, siger Robert Fico tirsdag til det slovakiske parlaments europaudvalg.

Robert Fico siger, at han vil hellere vil bryde EU-reglerne end at acceptere sådan et diktat.

Den lodrette slovakiske afvisning kommer i kølvandet på, at EU-landene tirsdag med stort flertal har besluttet at gennemtvinge en fordeling af 120.000 flygtninge i Europa trods voldsomme protester fra flere østeuropæiske lande.

Robert Fico og EU's øvrige stats- og regeringschefer skal onsdag aften samles til topmøde i Bruxelles, hvor planen er, at de efter kvoteslagsmålet skal fokusere på, hvordan flygtninge- og migrationsstrømmen i retning af Europa kan bremses.

Den slovakiske premierminister siger, at hvis nogen tror, at Slovakiet bliver bange efter kvoteopgøret, så tager de fejl, og han siger ifølge AFP også, at han er parat til at "blokere topmødet", uden at det umiddelbart står klart hvordan.

Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn stemte tirsdag imod beslutningen, mens Finland undlod at stemme, da fordelingen af de 120.000 flygtninge tirsdag blev besluttet på EU's justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles.

EU-lederne skal på topmødet onsdag blandt andet sætte fart på støtten til nærområderne, hvor flygtningene kommer fra, ligesom de skal styrke EU's ydre grænser.

I sin invitation til topmødet skriver EU-præsidenten, Donald Tusk, at EU-landene i øjeblikket har mistet kontrollen med deres ydre grænser.

- Beskyttelsen af det europæiske fællesskab er vores første pligt og opgave, og vi har fejlet på den front, skriver EU-præsidenten til stats- og regeringscheferne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip