Slovakiet vælger ny præsident

Det ligner en valggyser i Slovakiet, der vælger ny præsident.

Iagttagere siger, at der er tale om et meget tæt opløb mellem Robert Fico, den socialdemokratiske premierminister, som fik 28 procent af stemmerne i første runde, og så det mere ubeskrevne blad, rigmanden Andrej Kiska, som fik 24 procent af stemmerne ved første runde.

Der har ikke været offentliggjort meningsmålinger op til anden runde, men Kiska har støtte fra kandidater, der samlet fik 34 procent i første runde. Det kan gøre ham svær at slå, siger analytikere.

- Kiska har et bedre potentiale til at mobilisere vælgere, der støttede andre kandidater i første runde og også såkaldte proteststemmer. Fico kan kun mobilisere Smer-vælgere, siger analytikeren Grigirij Meseznikov.

Smer er hans socialdemokratiske parti.

Stemmelokalerne lukker lørdag klokken 22., og et endeligt resultat ventes omkring midnat.

Den næste præsident tages så i ed af den afgående præsident Ivan Gasparovic den 15. juni.

Den 49-årige Fico er i valgkampen gået personligt efter sin udfordrer, der ikke har sit eget parti. Kiska er involveret i scientology, siger Fico. Bevægelsen beskrives af kritikere som en kult.

Kiska på 51 afviser at være involveret i scientology og siger, at Slovakiet og dets 5,5 millioner indbyggere har brug for en modvægt til Smer-partiet.

- Jeg har flirtet med jødedom og buddhisme, men er vendt tilbage til katolicismen, siger han.

Omkring 60 procent af slovakkerne identificerer sig selv som katolikker.

Kiska har i sin valgkamp slået på, at han ikke er viklet ind i sager om korruption. Han har via forretninger skabt sig en formue, der har været stor nok til, at han har givet penge til velgørenhed.

Hvis Fico vinder, vil kontrollen med præsidentembedet, parlamentet og regeringen ligge i same parti for første gang, siden Slovakiet fik uafhængighed i 1993.

Præsidentembedet er overvejende ceremonielt, selv om præsidenten kan udpege visse personer inden for blandt andet retsvæsnet.

Men analytikere siger, at Smer ved en sejr kan benytte magtmonopolet til at give præsidentembedet mere magt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip