Slovenien sætter ny flygtningerekord under EU-krisemøde

Endnu mens lederne fra 11 EU- og nabolande søndag aften sidder samlet til krisemøde i Bruxelles om migrant- og flygtningekrisen, kommer der nye, alarmerende tal fra den slovenske hovedstad, Ljubljana.

Sloveniens indenrigsministerium skriver i en pressemeddelelse, at der ved midnat ventes at være registreret 15.000 nyankomne flygtninge og migranter på bare et døgn.

I løbet af få timer er der sendt fem tog med flygtninge og busser med yderligere 1000 mennesker gennem landet til grænsen, fordi flygtningene ønsker at komme videre op i Europa.

- Vi har helt fra starten advaret om, at 5000 migranter per dag ville være et stort problem. Men en bølge så stor som den, Slovenien oplever i dag, er der ikke noget normalt land, der kan klare, hedder det.

15.000 ankomne på bare ét døgn vil være ny rekord i løbet af de seneste måneders store flygtningepres på Europa. Og tallet kommer, efter at den slovenske premierminister, Miro Cerar, netop ved ankomsten til søndagens møde i Bruxelles klagede sin nød over den hidtidige rekord.

Cerar nævnte, at der er kommet 60.000 mennesker til Slovenien på bare 10 dage - og næsten 13.000 i løbet af et enkelt døgn. Slovenien har blot to millioner indbyggere, og tallet ville ifølge premierministeren svare til, at Tyskland modtog en halv million på ét døgn.

- Hvis ikke vi får en konkret og øjeblikkelig plan, og hvis ikke vi lever op til den, så frygter jeg, at mange lande ikke længere vil være i stand til at klare sig selv. Jeg er nødt til at gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at beskytte Sloveniens sikkerhed.

- Det er selve Europa, der er på spil. Hvis ikke vi gør vores yderste for sammen at finde en løsning, så er det her begyndelsen til enden på EU og Europa, som vi kender det, sagde Cerar.

Indenrigsministeriet siger, at myndighederne gør deres bedste for at behandle alle humant - men at man er ved at have strakt sig så langt, man kan.

Ifølge det slovenske nyhedsbureau STA siger politiet i Slovenien, at også Østrig, som er næste land på ruten nordpå, også har nået sin smertegrænse. Politiet kritiserer samtidig Sloveniens naboland mod syd, Kroatien, for den omfattende transport af migranter til Slovenien.

I udkastet til sluterklæring fra det særindkaldte minitopmøde i Bruxelles er der blandt andet lagt op til, at lederne tager hinanden i ed på, at de ikke længere skal sende flygtninge frit igennem deres land til nabolande, uden at nabolandene har sagt god for det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip