Slovenien udpeger ny EU-kommissærkandidat

Sloveniens vicepremierminister, Violeta Bulc, er ny kandidat til at blive EU-kommissær som afløser for Alenka Bratusek, der tidligere ugen blev vraget efter en høring i EU-Parlamentets miljø- og industriudvalg.

Det oplyser premierminister Miro Cerar ifølge Reuters på et pressemøde i Ljubljana.

Talsmand for kommende kommissionsformand Jean-Claude Juncker siger på kommissionens daglige pressebriefing, at Bulc vil blive inviteret til jobsamtale hos Juncker i Bruxelles i begyndelsen af næste uge.

- Det er et nødvendigt skridt, før noget andet kan falde på plads. Jeg kan ikke sige meget mere på nuværende tidspunkt, siger talsmand Margaritis Schinas og afviser at spekulere i, hvorvidt Bulc ligesom Bratusek bliver indstillet til job som næstformand med ansvar for EU's energiunion.

Den vragede kandidat, tidligere premierminister Bratusek, trak torsdag sit kandidatur, efter at de to udvalg, der havde haft hende til godkendelseshøring, med stort flertal havde erklæret hende uegnet til at varetage jobbet som EU-kommissær.

Bratusek leverede ifølge flere parlamentarikere den svageste præstation af alle 27 kommissærkandidater med få konkrete svar og gentagelse i en uendelighed ved sin høring mandag.

Hun bliver i øjeblikket i hjemlandet undersøgt for korruption i forbindelse med selve indstillingen.

De øvrige 26 kommissærkandidater har bestået deres indledende eksamen i de af parlamentets fagudvalg, der har ansvar for de konkrete politikområder, de er indstillet til at varetage.

Indvendinger mod et par af kandidaterne og udnævnelsen af en ny slovensk kandidat ventes dog at føre til, at ikke bare slovenske Bulc men også et par af de øvrige skal til nye høringer, fordi der formentlig bliver rykket lidt rundt på fordelingen af ansvarsområder.

Ifølge den foreløbige plan skal Europaparlamentet stemme om det samlede kommissærhold på sin plenarsamling 22. oktober med henblik på, at Juncker-kommissionen kan tiltræde 1. november.

/ritzau/