Sloveniens premierminister går af efter partinederlag

Sloveniens premierminister hedder ikke længere Alenka Bratusek, efter at hun mandag har valgt at trække sig fra posten.

Beslutningen kommer efter et personligt nederlag, hvor den 44-årige finansekspert tabte formandskabet for sit parti, Positivt Slovenien, til partifællen Zoran Jankovic for 10 dage siden.

På Twitter melder Alenka Bratusek, at hun træder tilbage. Samtidig skriver hun, at hun håber på et hurtigt valg - gerne inden sommer.

Allerede lørdag oplyste den nu tidligere premierminister, at hun ville træde tilbage efter et møde med regeringens koalitionspartnere, fordi hun ikke ønskede at være leder af regeringen uden opbakning fra sit bagland.

Det var i forvejen ventet, at udskiftningen i partitoppen ville udløse en politisk krise i det lille EU-land på Balkan, fordi regeringens tre koalitionspartnere tidligere har udtalt, at de ikke vil samarbejde med et parti, der er anført af Zoran Jankovic.

Den ny partiformand er stifter af partiet og borgmester i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Samtidig er han dog også anklaget for korruption.

Slovenien har været hårdt ramt af finanskrisen. Landets økonomi voksede mellem 2004 og 2007 med omkring fem procent om året, men i årene 2007 til 2011 er den nationale gæld fordoblet.

Landet undgik dog en international hjælpepakke ved at pumpe over tre milliarder euro ind i bankerne.

Det er 10 år siden, at Slovenien som det første land fra det tidligere Jugoslavien officielt blev medlem af EU, og allerede i 2007 kom landet som det første af de nye medlemslande med i eurozonen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip