Slovensk kandidat til EU-Kommissionen kæmper for jobbet

Den slovenske kandidat til EU-Kommissionen, Alenka Bratusek, ser onsdag ud til at have besluttet sig for alligevel at kæmpe for at kunne blive næstformand i den kommende EU-Kommission med ansvar for EU's energiunion.

Umiddelbart inden Bratuseks politiske gruppe i Europaparlamentet, liberale Alde, indledte et gruppemøde onsdag formiddag i Bruxelles, forlød det, at Bratusek trak sit kandidatur.

Men efter mødet lyder meldingen, at Bratusek alligevel har besluttet at kæmpe for jobbet og kræver en ny høring i parlamentet efter en høring i mandags, hvor hun klarede sig dårligt.

Kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers talskvinde, Natasha Bertaud, ønsker onsdag middag ikke at kommentere Bratuseks situation.

- Fru Bratusek er Sloveniens kommissærkandidat, og jeg vil fraråde spekulationer, indtil vi har hørt Europaparlamentets vurdering af, hvordan fru Bratuseks høring forløb.

- Europaparlamentet har bolden, og Juncker beslutter, hvordan han går videre, når han har fået udvalgenes vurdering. Juncker er meget tålmodig, og han lytter til Europaparlamentet. Det er aktivt demokrati, siger Bertaud.

Der var på forhånd lagt op til, at Bratusek - formentlig som den eneste af de 27 kommissærkandidater - ville blive vraget, når de to parlamentsudvalg, der har ansvar for hendes høring, mødes for at evaluere hende onsdag klokken 18.

Flere medlemmer af udvalgene havde inden kravet om en ny høring givet klart udtryk for, at Bratusek "er færdig" og ville blive stemt ned på mødet, mens de øvrige problematiske kandidater ser ud til at gå igennem. Et par stykker dog med lidt ændrede jobbeskrivelser.

Men tiden må vise, om udvalgene vil sidde Bratuseks anmodning om en ny høring overhørig.

Der er skepsis over for Bratusek, blandt andet fordi hun beskyldes for at have indstillet sig selv til posten, efter at hun tidligere i år blev væltet som partiformand og derpå trak sig som premierminister.

Der er åbnet en korruptionsundersøgelse af forløbet i Slovenien, hvor det lyder fra en undersøgelseskommission, at hun har forsøgt at forsinke dens afgørelse til efter hendes høring i EU-Parlamentet ved at undlade at hente post.

Under høringen i mandags gav Bratusek undvigende svar, og hun virkede til at være dårligt inde i de sager, hun vil skulle arbejde med som kommissær.

Europaparlamentet kan ikke formelt afvise enkeltkandidater til job i EU-Kommissionen. Men eftersom parlamentet skal stemme om kommissionen som helhed, er det set før, at parlamentet har tvunget en kommende kommissionsformand til at skifte ud på sit hold.

/ritzau/