Slut med larm og leverpostejslugt: Nu skal vi have en arbejdsmiljølov for børn

For meget larm, for varmt i rummet og for dårlig udluftning præger de danske dagsinstitutioner og klasseværelser.

Det sænker selvsagt koncentrationen og det generelle velbefindende hos børnene.

Af samme grund bør der laves en arbejdsmiljølov for børn, mener SF's Trine Mach, Anette Vilhelmsen og Jonas Dahl, der derfor har fremsat et forslag til Folketinget om, at området undersøges med henblik på at få en arbejdsmiljølov til børn.

Kæmper med larm og varme
Problemerne er til at få øje på i både børnehaver, vuggestuer og klasseværelser rundt om i Danmark, ifølge flere undersøgelser: 

41 procent af 1.000 adspurgte børnehavebørn svarede i 2012 i en undersøgelse af Børnerådet, at de oplevede for meget larm i deres børnehave.

Temperaturmæssigt står det også slemt til. Den er for høj i mange klasseværelser, men sænkede man temperaturen, ville koncentrationen hos eleverne stige med mellem to og fire procent, for hver grad rumtemperaturen falder under 25 grader – selvfølgelig inden for rimelighedens grænser, så termostaten ikke rammer direkte kulde.

Svarede ventilationen i klasseværelset til den, der er lovmæssigt krav på på en arbejdsplads, ville koncentrationen stige med ni procent i gennemsnit, ifølge en undersøgelse af DTU.

Læs også: Hurtig afsløring: Test, om din arbejdsplads består arbejdsmiljøstesten

Mangler viden om problemerne
De tre SF´ere vil i første omgang have afsat et større millionbeløb til at få afdækket problemernes alvor. Der mangler nemlig viden på området, skriver de i forslaget:

- Uanset om det gælder lyd, CO2 eller temperaturer, findes der ikke undersøgelser, der giver klare svar på, hvor grænsen går for, hvad børn kan tale, skriver de.

Målet er dernæst at få indført regler for børns arbejdsmiljø, ligesom der også findes regler for voksnes arbejdspladser:

- I dag er der ingen faste grænseværdier for temperatur, lydniveau og CO2-koncentration i daginstitutioner; som der er for voksne. Vi har brug for en forskningsbaseret afdækning af, hvad et sundt børnemiljø betyder i konkrete tal og værdier, så grænseværdier kan indskrives i f.eks. dagtilbudsloven eller børnehavernes læreplaner, uddybes det i forslaget, som blev fremsat fredag.

Læs også: Kvæg har krav på mere plads i stalden, end dit barn har i vuggestuen og børnehaven

Dagens.dk hører gerne fra dig, hvis du har oplevet et så dårligt indeklima (mht. støjniveau, lugt, luft mv.), at det hæmmer koncentrationen og præstationerne i dit barns institution eller på barnets skole. Skriv til [email protected] med din historie. 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip