Små skolepiger løfter pegefingeren over for minister: Burhøns har det ikke godt

10-årige Yazmin Madsen og Agnete Knudsen fra Rødding i Sønderjylland har en lille høne at plukke med ministeren for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, efter hun har omtalt forholdene for burhøns som værende gode.

Efter et besøg på en burhønsproduktion i Lem ved Limfjorden den 29. november udtalte Karen Hækkerup følgende:

- Jeg har intet imod, at folk køber den her type æg, for de kommer fra høns, der har det godt.   

LÆS OGSÅ: Burhøns kan nu have deres næb i fred

Den kommentar har fået de to 10-årige piger, som går på Rødding Friskole, til tasterne. De har nemlig haft burhøns helt tæt inde på livet i et skoleprojekt, og det har gjort indtryk på pigerne. Yazmin og Agnete har skrevet et åbent brev til ministeren. Det skriver Politiken.

"Vi vil gerne fortælle dig om et projekt vi havde i skolen for 2 år siden. Projektet handlede om, at vi adopterede to burhøner, der var færdige med at være hos æggeproducenten", skriver pigerne og uddyber:

"Den ene høne kunne ikke gå, fordi dens negle var meget lange og krøllede, så dem blev vi først nødt til at klippe. Hendes kam var bleg og hang slapt ned over det ene øje. Hun var helt pillet for fjer mange steder, halefjerene var bidt i stykker og slidte. Hun var meget beskidt og fedtet ulækker at røre ved. Så snart den anden høne kom ud af kassen, løb hun over i det ene hjørne, fordi hun var bange. Hun var også plukket på store dele af kroppen, var slidt at se på og ulækker at røre ved."

LÆS OGSÅ: Danskeren er vilde med burhøns

Skoleprojektet var et forsøg på at finde ud af, om man kan få naturen ind i en høne, der aldrig har oplevet den. De to burhøns flyttede ind i Yazmins hønsehus.

"I starten gik de helt ovre ved væggen af hønsehuset. De turde slet ikke gå ud. Der gik 3 dage, før de kom udenfor i hønsegården. De gik stadig helt tæt op ad væggen og havde travlt med at kigge opad hele tiden. Det var første gang i deres liv, at de så træer, solen og himlen. De skrabede ikke i jorden, og det var mærkeligt for dem at gå på jorden. Især den ene havde svært ved at gå, hun gik med meget højt løftede ben", skriver pigerne i brevet til ministeren.

Yazmin og Agnete slutter brevet af med at fortælle, at de synes, det er dyreplageri at holde høns i bur. Brevet indeholder også billeder af de to omtalte burhøns.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

I en mail til Politiken svarer Karen Hækkerup på brevet fra de to 10-årige piger.

"Jeg var for nogle dage siden ude at se en produktion af æg fra burhøns. Her så jeg nogle produktionsdyr, der ikke lignede de skræmmebilleder, som jeg husker fra 90’erne eller som billederne fra jeres brev. Jeg så nogle høns, der ikke havde meget plads, men de havde fuld fjerdragt og så fine ud. Og det er det besøg, flere medier har skrevet om. Jeg er naturligvis klar over, at det ikke nødvendigvis ser sådan ud overalt", skriver ministeren, som pointerer at hun selv køber økologiske æg.

 

Dagens Gossip